چکیده: (2019 مشاهده)
سابقه و هدف: عدم تعادل بین عرضه کم و مصرف زیاد اکسیژن به هیپوکسی منجر میشود. آنتیاکسیدانها میتوانند فعالیت آنتیهیپوکسی نشان دهند. علیرغم فعالیت آنتیاکسیدانی خوب گل ختمی چیزی در خصوص فعالیت آنتیهیپوکسی آن یافت نشده است. این مطالعه بمنظور بررسی فعالیت آنتی هیپوکسی عصاره گیاه انجام شده است.
مواد و روشها: اثر محافظتی عصاره متانلی گل ختمی زرد در مقابل مرگ و میر ناشی از هیپوکسی در موش سوری با سه مدل هیپوکسی خفگی، خونی و جریان خونی بررسی شد. مطالعه به شکل تجربی بر روی موش سوری نر انجام شد. آنالیز واریانس یک سویه و پست تست توکی به منظور تعیین اختلاف بین میانگینها استفاده شد.
یافتهها: اثرات محافظتی بالایی در تمامی مدلها به اثبات رسید. اثرات به خصوص در خفگی و خونی بسیار بالا بود. در خفگی، عصاره در دوز mg/kg 125 اثری معادل فنی توئین از خود نشان داد. در دوزmg/kg 250 قویتر از فنیتوئین بود (05/0< P). در هیپوکسی خونی در دوزmg/kg 125 اثری معادل پروپرانولول از خود نشان داد (05/0P>). در مدل جریان خونی، عصاره در دوز mg/kg 5/62 موثر بود (05/0< P). در دوز mg/kg 125 زمان زنده ماندن را از 36/1±04/14در مقابل 53/1± 37/11دقیقه برای گروه کنترل افزایش داد (01/0< P). عصاره در دوز mg/kg 250 اثری همانند پروپرانولول داشت (05/0> P).
استنتاج: عصاره فعالیت محافظتی بسیار خوبی درتمامی مدلهای هیپوکسی در موش از خود نشان داد. عصاره
از نظر آماری بهطور قابل ملاحظهای و بهصورت وابسته به دوز، زمان زنده ماندن را نسبت به گروه کنترل در موشها افزایش داد.
نوع مطالعه:
گزارش کوتاه |
موضوع مقاله:
فارماکولوژی