دوره 22، شماره 93 - ( مهر 1391 )                   جلد 22 شماره 93 صفحات 56-48 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kialashaki A, Shokouhi F, Tofighi M, Zafari M, Zarenegad N. Effect of Lavandula Essence on Premenstrual Syndrome. J Mazandaran Univ Med Sci 2012; 22 (93) :48-56
کیالاشکی آتوسا، شکوهی فاطمه، توفیقی مریم، زعفری ماندانا، زارع نژاد نسیم. تأثیر عصاره لاواندر بر سندرم قبل از قاعدگی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (93) :48-56

سابقه و هدف: سندرم قبل از قاعدگی از مشکلات عمده 90- 80 درصد خانم ها است که با ترکیبی از تغییرات آزاردهنده فیزیکی، روانی یا رفتاری در خلال مرحله لوتئال سیکل قاعدگی مشخص می‌شود. اگرچه روش‌های درمانی مختلفی برای آن مطرح شده است، اما درمانی که کاملاً مؤثر و قطعی باشد مشخص نگردیده است. با توجه به شیوع بسیار بالای سندرم قبل از قاعدگی و اهمیت آن بر ابعاد جسمی، روانی و اجتماعی فرد و از آن‌جاکه در حال حاضر در مطالعات تجربی، هیچ نوع درمانی برای آن مورد تأئید کامل قرار نگرفته، مطالعه حاضر جهت بررسی اثر عصاره لاواندر بر سندرم قبل از قاعدگی انجام شد. مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی یک سوکور بوده که بر روی دانشجویان دختر پس از تأئید سندرم قبل از قاعدگی و رد افسردگی (پرسشنامه بک) انجام شد. 90 دانشجو به صورت تصادفی به دو گروه مورد و پلاسبو تقسیم شدند. نمونه ها از یک هفته قبل از قاعدگی با عصاره لاواند، (دو قطره 2 بار در روز به مدت 2 ماه متوالی) تحت درمان قرار گرفته و سپس شدت علایم سندرم قبل و پس از درمان اندازه گیری و با هم مقایسه شد. سپس داده‌ها با نرم‌افزار آماری SPSS17 و آزمون‌های 2 Xو من ویتنی و t-test آنالیز شد. یافته‌ها: گروه مورد و شاهد قبل از درمان از نظر شدت کلی علایم سندرم قبل از قاعدگی همگن بودند (086/0= p). نتایج نشان داد اگر چه شدت علایم سندرم قبل از قاعدگی بعد از درمان درهر دوگروه دارو و دارونما کاهش یافت اما میزان کاهش شدت علایم سندرم قبل از قاعدگی بعد از درمان در گروه لاواندر نسبت به دارونما کمتر بود (000/0= p). استنتاج: عصاره گیاه لاواند به طور مؤثری باعث کاهش علایم سندرم قبل از قاعدگی شد و می‌توان از آن به عنوان درمان مکمل در تسکین علایم سندرم قبل از قاعدگی استفاده کرد تا ضمن کاهش نیاز آنان به داروهای مسکن و عوارض جانبی آن از هزینه‌های اضافه سیستم درمانی هم اجتناب شود.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: مامائی