دوره 30، شماره 186 - ( تیر 1399 )                   جلد 30 شماره 186 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghalehnoei H, Ghazvini H, Mellati A, Seyedhosseini Tamijani S M, Rafaiee R, Elyasi L, et al . Effects of Estrogen and Progesterone on Behavioral Impairment and Neuronal Death in Ovariectomized Rats Induced by Methamphetamine. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (186) :1-12
قلعه نویی حسین، قزوینی حامد، ملتی امیر، سید حسینی تمیجانی سیده معصومه، رفائی راحله، الیاسی لیلا، و همکاران.. تاثیر هورمون‌های استروژن و پروژسترون بر آسیب عملکردهای رفتاری و مرگ نورونی القا شده توسط مت‌آمفتامین در موش‌های اواریکتومی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (186) :1-12

سابقه و هدف: مت‌آمفتامین یکی از داروهای مورد سوءمصرف است که دارای عوارض شناختی و رفتاری نظیر اضطراب است. از طرف دیگر مطالعات نشان داده است که هورمون‌های استروژن و پروژسترون دارای آثار نوروپروتکتیو در برابر اختلالات شناختی و رفتاری می‌باشند. لذا در این مطالعه نقش هورمون‌های استروژن و پروژسترون در رفتارهای شبه اضطرابی، درجه حرارت بدن، ادم مغزی و مرگ نورونی ناشی ازمصرف دوز توکسیک مت‌آمفتامین مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی از 48 راس موش صحرایی اواریکتومی‌شده در 6 گروه شامل گروه‌های کنترل، مت‌آمفتامین (mg/kg6)، حلال (روغن کنجد)، مت‌آمفتامین +استروژن (mg/kg1)، مت‌آمفتامین+ پروژسترون (mg/kg8) و مت‌آمفتامین+استروژن+پروژسترون انجام شد. پس از بررسی درجه حرارت بدن و شاخص رفتارهای شبه اضطرابی، حیوانات کشته شده و بافت مغز جهت ارزیابی ادم مغزی و مرگ نورونی در ناحیه CA1 هیپوکمپ مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها: دمای بدن، محتوای آب مغزی، فعالیت حرکتی و رفتارهای شبه اضطرابی در موش‌هایی که مت‌آمفتامین دریافت کرده بودند افزایش معنی‌داری داشت و تجویز هورمون‌های استروژن و پروژسترون باعث تضعیف فعالیت حرکتی، رفتارهای شبه اضطرابی، ادم مغزی و مرگ نورونی در ناحیه CA1 هیپوکمپ ناشی از مت‌آمفتامین شد.
استنتاج: در مجموع مطالعه حاضر پیشنهاد می‌کند که هورمون‌های تخمدانی نظیر استروژن و پروژسترون می‌تواند در بهبود اختلالات رفتاری و مرگ نورونی ناشی از تجویز مت‌آمفتامین موثر باشند.
متن کامل [PDF 717 kb]   (2042 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: فيزيولوژي