دوره 30، شماره 189 - ( مهر 1399 )                   جلد 30 شماره 189 صفحات 116-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hashempour Y, Mortezazadeh F. Changes in Water Quality Parameters in Different Processes of Surface Water Treatment Plant (Case study: Tehranpars Water Treatment Plant). J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (189) :107-116
هاشم پور یلدا، مرتضی زاده فاطمه. ارزیابی تغییرات پارامتر های کیفی آب در فرایند های مختلف تصفیه خانه آب سطحی (مطالعه موردی: تصفیه خانه آب تهران پارس). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (189) :107-116

سابقه و هدف: امروزه به دلیل آلودگی منابع آب، تصفیه آب جایگاه مهمی در زندگی انسان دارد. لذا ارزیابی مداوم عملکرد تصفیهخانههای آب ضروری بوده تا برای ایجاد شرایط بهینه بتوان این مواد را در داخل تصفیه خانه به حداقل رساند.
مواد و روشها: در این پژوهش مقطعی- توصیفی- تحلیلی طی مدت 30 ماه، نمونه‌گیری از آب واحدهای مختلف تصفیه خانه تهران پارس (پیشکلرزنی، پولساتور، فیلتراسیون و کلرزنی نهایی) انجام گرفت. به این ترتیب که در هر هفته یک روز را به صورت تصادفی انتخاب کرده، نمونه برداشت شد و pH، دمای آب، کدورت، DOC (کربن آلی محلول) و کلروفیل a نمونه‌ها اندازه‌گیری و ثبت شد.
یافتهها: میانگین درصد حذف کدورت توسط واحدهای پیش‌کلرزنی، پولساتور، فیلتراسیون و کلرزنی نهایی به ترتیب تقریبا برابر (74/1±9)، (77/0±39)، (23/0±44) و (74/1±4) درصد و راندمان کلی تصفیه‌خانه برابر 96 درصد بود. میانگین غلظت DOC در آب خروجی از تصفیه‌خانه آب تهران‌پارس در فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان به ترتیب برابر (16/0±37/2)، (32/0±94/2)، (07/0±74/1) و (16/0±17/2) mg/L بود که این مقادیر (به غیر از مقدار DOC در فصل پاییز) بالاتر از حد مجاز توصیه شده (mg/L 2) است. غلظت کلروفیل a در آب ورودی به تصفیه‌خانه در فصل تابستان و بهار نسبت به دو فصل دیگر بالاتر بود.
استنتاج: تصفیه‌خانه آب تهران‌پارس راندمان قابل ملاحظه‌ای در کاهش میزان کدورت آب دارد. فرآیندهای پیش‌کلرزنی و کلرزنی نهایی بیش‌ترین اثر را بر کاهش غلظت DOC داشته که به دلیل میل ترکیبی بالای ترکیبات آلی با کلر و تشکیل ترکیبات جانبی حاصل از گندزدایی است. بنابراین، پیش‌ازن‌زنی به عنوان یک راهکار در جهت کاهش تولید این ترکیبات آلی خطرناک به جای پیش‌کلرزنی توصیه می‌شود
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست