دوره 30، شماره 186 - ( تیر 1399 )                   جلد 30 شماره 186 صفحات 23-13 | برگشت به فهرست نسخه ها

Poureidi M, Heydarnia Kalati Z, Abtahi-Evary S, Fani M, Moghimian M. Effect of Morphine on Passive Avoidance Memory in Cholestatic Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (186) :13-23
پورعیدی مهسا، حیدرنیا کلاتی زینت، ابطحی ایوری سید حسین، فانی معصومه، مقیمیان مریم. اثر مورفین بر حافظه اجتنابی غیر فعال در موش های صحرایی کلاستاز شده. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (186) :13-23

سابقه و هدف: مورفین به عنوان یک ترکیب اپیوئیدی تاثیرات مختلف و گاه متضادی بر روند حافظه و یادگیری دارد. بستن مجرای صفراوی باعث کلستاز میشود که عملکرد کبد را مختل میکند. مشخص شده است که سیستمهای اپیوئیدی در کلستاز نیز نقش دارند. لذا هدف از این مطالعه بررسی اثر احتمالی مورفین بر حافظه موشهای کلاستاتیک میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعهی تجربی، مدل کلاستاز در موش‌های صحرایی نر نژاد ویستار (با وزن 250-200 گرم) توسط بستن مجرای صفراوی (BDL) القا شد. مورفین (4 و mg/kg 6 ، داخل صفاقی)، نالوکسان (6/0 و mg/kg 8/0 ، داخل صفاقی) و مورفین + نالوکسان در گروه‌های مختلف به حیوانات تزریق شدند. حافظه اجتنابی غیرفعال در روز 7 بعد از BDL توسط تست شاتل باکس ارزیابی شد. نتایج توسط نرم افزار آماری PRISM و آزمون ANOVA آنالیز شدند.
یافتهها: تزریق نالوکسان (6/0 و mg/kg 8/0)، 30 دقیقه قبل از آزمون، در دستیابی به حافظه موش‌های کلاستاز شده تغییر معنی‌داری نسبت به گروه BDL نشان نداد، در حالی که تزریق مورفین (4 و mg/kg 6) در زمان تاخیر در ورود به جعبه تاریک افزایش معنی‌داری نشان داد (05/0< P). همچنین تزریق یک دوز نالوکسان (mg/kg 6/0 ، داخل صفاقی) 15 دقیقه قبل از تزریق یک دوز مورفین (mg/kg 6) باعث  افزایش معنی‌داری در حافظه اکتسابی در روزهای 7 بعد از BDL شد(0001/0P<).
استنتاج: با توجه به داده‌ها احتمال داده می‌شود، مورفین اثرمحافظتی بر روی تخریب حافظه ناشی از کلاستاز داشته باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: فيزيولوژي