دوره 30، شماره 187 - ( مرداد 1399 )                   جلد 30 شماره 187 صفحات 37-28 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rafiei M H, Jafarzadeh H, Mollaei A, Nasiri E. Effect of Arnebia Euchroma Root Ointment on Surgical Wound Healing in Wistar Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (187) :28-37
رفیعی محمد حسین، جعفرزاده حامد، ملایی عقیل، نصیری ابراهیم. تأثیر پماد ریشه ابوخلسا (Arnebia euchroma) بر ترمیم زخم جراحی در رت نژاد ویستار. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (187) :28-37

سابقه و هدف: عنایت بـه اهمیـت تـرمیم زخـم در جراحـی، لــزوم یــافتن جایگزین‌های مـؤثر در فرآیند تـرمیم زخـم در فراوردههای گیـاهی بر مبنای مستندات طب سنتی ایرانی مورد توجه می باشد. هدف از این مطالعه تعیین اثر پماد ابوخلسا بر روند بهبود زخم‌های جراحی می‌باشد.
مواد و روشها: در این پژوهش مداخله‌ای - تجربی، تعداد 24 سر رت نژاد ویستار، به‌طور تصادفی در 4 گروه مساوی شاهد (بدون مداخله)، کنترل مثبت (تیمار با کرم سیلورسولفادیازین 1درصد)، مداخله1 (تیمار با پماد ابوخلسا) و مداخله2 (تیمار با مخلوط پماد ابوخلسا (هواچوبه) و کرم سیلورسولفادیازین 1درصد) قرار گرفتند. در نمونه‌های همه گروه‌ها، در ناحیه پشت گردن، یک زخم ایجاد شد؛ سپس گروه‌ها به مدت 21 روز تحت تیمار موضعی قرار گرفتند. در روزهای 4، 7، 14 و 21 زخم‌های در حال ترمیم، مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS22 و به‌وسیله آزمون one-way ANOVA و آزمون تعقیبی گیمز_هاول برای داده‌های توزیع نرمال و آزمون کروسکال والیس برای داده‌های با توزیع غیرنرمال تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: درصد بهبـود زخـم در روز چهارم (00/0= P) و هفتم (02/0= P) در گروه مداخله 1 نسبت به گروه شاهد تفاوت معنی‌داری داشت و در چهاردهمین روز در گروه‌های شاهد، کنترل مثبت، مداخله 1 و مداخله2 به ترتیب 4/4±16/81، 27/19±84، 4±28/94 و 19±20/82 درصد بود. که در گروه مداخله1 به‌طور چشمگیری بالاتر از سایر گروه‌ها بود اما از نظر آماری معنی‌دار نبود (07/0= P).
استنتاج: استفاده موضعی از پماد ریشه ابوخلسا می‌تواند التیام زخم جراحی را تسهیل کند.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: جراحی عمومی