دوره 30، شماره 191 - ( آذر 1399 )                   جلد 30 شماره 191 صفحات 132-128 | برگشت به فهرست نسخه ها

Norouzi M, Khalilian A, Geran M, Sohrab M, Karimi Aliabadi P. Prevalence of Falls in Older People and Associated Factors in Qaemshahr, Iran 2019. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (191) :128-132
نوروزی مهوش، خلیلیان علیرضا، گران مژگان، سهراب مهرنوش، کریمی علی آبادی پرستو. بررسی شیوع و عوامل مرتبط با سقوط سالمندان در شهرستان قائمشهر سال 1398. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (191) :128-132

سابقه و هدف: سالانه 20 تا 60 درصد سالمندان، حداقل یک بار سقوط را تجربه میکنند. حدود 40 درصد سقوط افراد بالای 85 سال منجر به مرگ شده است و هزینه مراقبتهای پزشکی بیماران سالمند و نیاز به مراقبت ICU تروماتیک 3 برابر بیماران جوان میباشد. بدینمنظور، این مطالعه با هدف تعیین شیوع و عوامل مرتبط با سقوط سالمندان ساکن شهر قائمشهر در سال 1398 انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 5 مرکز بهداشتی به روش نمونهگیری تصادفی ساده و 450 سالمند براساس نمونهگیری در دسترس و آخرین نفرات مراجعهکننده انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن توسط پنج نفر از متخصصین تایید شده بود، مصاحبه با سالمندان و بررسی پرونده الکترونیک سلامت جمعآوری گردید. جهت توصیف دادهها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (همبستگی و رگرسیون چندگانه) استفاده شد.
یافتهها: افراد مورد مطالعه دارای دامنه سنی بین 60 تا 93 سال بودند. شیوع سقوط بین سالمندان 198 مورد (7/44 درصد) بوده است و 58 مورد (5/12 درصد) از سالمندان بیش از یک ‌بار سقوط را تجربه کرده‌اند. فراوانی سقوط در بین سالمندان با تحصیلات پایین، مصرف دارو (به ویژه آسپیرین، متفورمین، گلی بنکلامید و جم فیبروزیل)، استفاده از وسایل کمکی، دیابت و سکته قلبی بهطور معنیدار بیشتر بود (001/0< P).
استنتاج: با توجه به افزایش روزافزون جمعیت سالمندان کشور، عوارض خطرناک و هزینه‌های زیاد صدمات ناشی از سقوط، و نتایج مطالعه حاضر، نیازمند است راهکارهای مناسبی جهت پیشگیری از سقوط سالمندان ارائه داده شود.
واژه‌های کلیدی: سالمندان، سقوط، عوامل خطر، شیوع
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: طب سالمندان