دوره 30، شماره 192 - ( دی 1399 )                   جلد 30 شماره 192 صفحات 117-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shiran M, Charmchian Langerodi M, Najafian L, Khaleghi F. Investigating the Role of Education on Rice Waste Management with Emphasis on Environmental Protection and Health. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 30 (192) :107-117
شیران محمدرضا، چرمچیان لنگرودی مهدی، نجفیان لیلا، خالقی فاطمه. نقش آموزش بر مدیریت ضایعات برنج با تاکید بر حفظ محیط زیست و سلامت. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (192) :107-117

سابقه و هدف: انباشت بیرویه ضایعات اثرات بسیار بدی بر سلامت انسان و محیط زیست دارد، ولی اگر به درستی مدیریت شوند، میتوانند در افزایش ایمنی غذای جامعه موثر باشد. ترویج وآموزش کشاورزی به عنوان یکی از مهمترین ارکان و پایههای کشاورزی نوین میتواند در بهرهوری و ضایعات کشاورزی و در کل بهبود شرایط زندگی کشاورزان نقش بهسزایی داشته باشد. هدف از این مطالعه، بررسی نقش آموزش بر مدیریت ضایعات برنج شهرستان ساری با تاکید بر حفظ محیط زیست و سلامت بود.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهشی همبستگی مبتنی بر معادلههای ساختاری است که بهصورت پیمایشی در شهرستان ساری از استان مازندران صورت گرفت. جامعه آماری تمامی شالیکاران شهرستان ساری بود که 290 نفر از آنها بر اساس فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. جمعآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامۀ محقق ساختهای بود. همچنین بر پایه مقدار میانگین واریانس استخراج شده (581/0< AVE > 506/0) و پایایی ترکیبی (953/0< CR > 946/0)، پرسشنامه دارای روایی همگرا و پایایی مناسبی بود. برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار SPSS V16 وSmartPLS 2.0.M3  بهره گرفته شد.
یافتهها: نتایج به دست آمده از مطالعه نشان داد که مواردی مانند آموزش استفاده از کاه،کلش و دیگر پسماندهای برداشت محصول برنج بر بکارگیری عملیات مدیریت ضایعات برنج با تاکید بر حفظ محیط زیست و سلامت تاثیر دارد.
استنتاج: بدون آگاهی از عملیات مدیریت ضایعات برنج و آموزش درباره آن، نمیتوان از شالیکاران انتظار داشت در زمینه مدیریت ضایعات با تاکید بر حفظ محیط زیست و سلامت موفق عمل نمایند.
واژه‌های کلیدی: ایمنی، سلامت، پسماند، برنج، ساری
متن کامل [PDF 1920 kb]   (642 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت جامعه