دوره 30، شماره 191 - ( آذر 1399 )                   جلد 30 شماره 191 صفحات 120-115 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salarfard M, Moradi M, Abedian Z, Mazlum S R, Farkhani E M. Relationship between Health Locus of Control and Treatment Adherence in Women with Gestational Diabetes. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (191) :115-120
سالارفرد مهلا، مرادی مریم، عابدیان زهرا، مظلوم سیدرضا، فرخانی احسان موسی. بررسی ارتباط منبع کنترل سلامت با تبعیت از رژیم درمانی در زنان مبتلا به دیابت بارداری. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (191) :115-120

سابقه و هدف: تبعیــت از رژیم یکـی از مهمترین چالشها در کنترل دیابـت اسـت. تبعیت از رژیم غذایی در زنان مبتلا به دیابت بارداری پایین میباشد. از عوامل مهم در پیروی از دستورات درمانی، منبع کنترل سلامت میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی- تحلیلی به روش نمونهگیری چندمرحلهای، برروی 260 نفر از زنان مبتلا به دیابت بارداری تحت درمان با رژیم غذایی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و بیمارستان های شهر مشهد در سال 1398 انجام شد. ابزارها شامل پرسشنامههای اطلاعات دموگرافیک و باروری، مقیاسC پرسشنامه منبع کنترل سلامت چند بعدی والتسون و تبعیت از رژیم درمانی بود و از روشهای آماری توصیفی میانگین، انحراف معیار، توزیع فراوانی و آزمون استنباطی من ویتنی استفاده شد.
یافتهها: نمره تبعیت از رژیم غذایی (001/0P<)، پایش قندخون (003/0=P)، تبعیت از ورزش (001/0P<) و نمره کل تبعیت از رژیم درمانی (001/0P<) در افراد با منبع درونی به‌طور معنی‌داری بیش‌تر از منبع کنترل بیرونی بود.
استنتاج: با توجه به نقش منبع کنترل سلامت درونی بر تبعیت از رژیم درمانی، به نقش خود فرد و رفتارهای او در سلامتی نسبت به نقش عوامل بیرونی تأکید شود.
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: مامائی