دوره 30، شماره 191 - ( آذر 1399 )                   جلد 30 شماره 191 صفحات 178-176 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hamzehgardeshi Z, Kiani Z, Yazdani F, Rezaei M. COVID-19 as a Threat to Various Aspects of the Health of Women with Breast Cancer. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (191) :176-178
حمزه گردشی زینب، کیانی زهرا، یزدانی فرشته، رضائی مائده. ویروس کرونا تهدیدی برای ابعاد مختلف سلامت زنان مبتلا به سرطان پستان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (191) :176-178

سردبیر محترم

بیماران مبتلا به سرطان پستان به دنبال بیماری و درمانهای طبی دچار مشکلات مختلف جسمی، جنسی و روانی میشوند. این مشکلات زمینه را برای بروز مشکلات فردی و بین فردی فراهم میکند(1،2). برای بهبود بیماران مبتلا به سرطان پستان درمانهای طبی و آموزشی- مشاورهای نظیر آموزش گروهی به بیماران، گروههای حمایتی، گروه همتایان، برنامههای آموزش جنسی، شعردرمانی، برنامه مبتنی بر تلفن و غیره وجود دارد که نقش مهمی در بهبود ابعاد مختلف کیفیت زندگی دارند(3،4).
اما شیوع بیماری نوظهور کووید 19 که در سال 2019 در شهر وهان چین شناسایی شد و در دسامبر 2019 توسط سازمان بهداشت جهانی بهصورت همهگیری اعلام شد(7-5) چالشی برای بیماران مبتلا به سرطان پستان است تا آنها نتوانند مثل گذشته در محیطهای درمانی و آموزشی حضور داشته باشند. گرچه تیم درمان مانند انکولوژیست و پرتودرمانگر و دیگر اعضای درمان تلاش جهت حداقل تاثیر این اپیدمی را در درمان بیماران مبتلا به سرطان پستان دارند، اما این ویروس استرس بی سابقهای را در مراکز درمانی و بین بیماران ایجاد کرده است که خواه ناخواه با چالش روبرو هستند(6) و میتوان آن را به عنوان یک Disaster برای افراد جامعه خصوصاً زنان دانست(8). باید توجه داشت که این امر استرس مضاعف برای بیماران مبتلا به سرطان پستان ایجاد میکند، زیرا این بیماران از یک سو نگران تاخیر احتمالی در درمان هستند(9) و از طرفی تحت درمان قرار گرفتن و احتمال ابتلا به ویروس کرونا، خطر بیشتری را برای بیماران به همراه خواهد داشت و این موضوع نیز نگرانی خاص خود را دارد و در نهایت تهدیدی برای سلامت جسمی و روانی میباشد(10).
علاوه براین برخی از درمانها مانند شیمیدرمانی، پرتودرمانی و درمانهای هدفمند میتواند موجب تضعیف سیستم ایمنی شود و احتمال مشکلات ریوی را ایجاد میکند. همچنین، درصورت ابتلا به کووید 19 در بیماران مبتلا به سرطان پستان که دچار متاستاز به ریه نیز هستند، مشکلات ریوی بدتری ایجاد می شود(9) و این شرایط میتواند تهدیدی برای سلامت روان بیماران نظیر استرس، افسردگی و اختلال هراس باشد(10). یکی دیگر از چالشهایی که افراد با آن مواجه شدند و منجر به افزایش استرس و بار روانی زیاد شده است موضوع مرگ بستگان میباشد. عدم آگاهی راجع به حمایت روان خود، نزدیکان و سوگ آنان و تجربه سوگ در خلوت و سکوت زمینه مشکلات روان را پیچیدهتر کرده است(11). از آنجایی که کووید 19، تهدیدی برای افراد آسیبپذیر مانند بیماران مبتلا به سرطان پستان است که دچار ضعف سیستم ایمنی نیز میباشند، توصیه شده است که از "فاصلهگذاری اجتماعی" نظیر ماندن در خانه، محدود کردن تماس با دیگران، خودداری از حضور در فضای عمومی، شستشوی دست به مدت 20 ثانیه و غیره استفاده شود و طبق گفته دکتر مور (Dr. Moore) اگر برای درمان نیاز ضرروی به حضور در مطب میباشد باید تنظیماتی صورت گیرد تا ابتلا به ویروس کرونا کاهش یابد(9). اما باتوجه به اینکه بیماران امکان حضور در مراکز مشاورهای را ندارند و حتی احتمال تعویق درمان نیز وجود دارد، این شرایط میتواند ظهور مجدد و یا تشدید مشکلات روانشناختی، که به نوبه خود ابعاد سلامت بیماران را تهدید میکند، به همراه داشته باشد. لذا توجه جدی به این مقوله نیاز است. بنابراین امید است استفاده از روشهای دیگر آموزشی- مشاورهای و درمانی بهصورت غیرحضوری مانند استفاده از شبکههای اجتماعی، گامی در جهت ارتقای کیفیت سلامت بیماران مبتلا به سرطان پستان باشد تا بیماران در این شرایط نادیده انگاشته شدن را تلقی نکنند.

واژه‌های کلیدی: نامه به سردبیر، نامه به سردبیر
نوع مطالعه: نامه به سردبیر | موضوع مقاله: مامائی