دوره 30، شماره 194 - ( اسفند 1399 )                   جلد 30 شماره 194 صفحات 99-86 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amini M, Motevalizade S, Dabaghi P, Shiasi Y, Lotfi M. Psychometric Properties and Factor Structure of Original, Short and Brief Forms of Personality Inventory for DSM-5 (PID-5) in an Iranian Sample of Adolescents. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 30 (194) :86-99
امینی مهدی، متولی‌زاده صهبا، دباغی پرویز، شیاسی یاسمن، لطفی مژگان. مقایسه ویژگی‌های روانسنجی و ساختار عاملی سه فرم اصلی، کوتاه و مختصر پرسشنامه شخصیت بر اساس ویرایش پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی(PID-5) در نمونه‌ای از نوجوانان ایرانی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (194) :86-99

سابقه و هدف: یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد مدل ابعادی یا جایگزین اختلال شخصیت DSM-5، توجه به خصایص شخصیت در سنین نوجوانی است. در مورد روایی و ساختار مدل جایگزین اختلالات شخصیت در فرهنگ‌های غربی مطالعات زیادی انجام شده است. این مطالعه با هدف بررسی مدل جایگزین اختلال شخصیت در نوجوانان و مقایسه ویژگی‌های روانسنجی فرم اصلی، کوتاه و مختصر پرسشنامه شخصیت (PID-5) در نمونه‌ای از نوجوانان ایرانی انجام شد.
مواد و روشها: در این پژوهش مقطعی، 404 نفر (4/54 درصد دختر) از نوجوانان 18-13 سال شهر تهران، با استفاده از روش نمونه‌گیری دردسترس در مطالعه شرکت داشتند. مشارکت‌کنندگان فرم مداد کاغذی پرسشنامه‌های PID-5، مقیاس تکانشگری بارات (BIS-11فرمهای اضطراب و افسردگی از سیستم اندازهگیری نتایج مبتنی بر گزارش بیمار(PROMIS) را تکمیل کردند.
یافتهها: ضریب آلفای کرونباخ در فرم اصلی پرسشنامه برای 5حوزه در دامنه‌ای از 81/0 (حوزه مهارنداشتن) تا 88/0 (حوزه روان‌پریشی)، برای  فرم کوتاه در دامنه 74/0 (حوزه گسستگی) تا 86/0 (حوزه روان‌پریشی) و در فرم مختصر در محدوده 67/0(حوزه عاطفه‌مندی منفی) تا 76/0(حوزه روان‌پریشی) به‌دست آمد. ضرایب همبستگی خصیصه‌ها با نشانگان افسردگی، اضطراب و تکانشگری در سه فرم پرسشنامه معنادار بود (05/0P≤ و 01/0P≤). بررسی تحلیل عاملی نیز ساختار پنج عاملی هر سه فرم پرسشنامه را تائید کرد.
استنتاج: بهطور کلی هر سه فرم نسخه نوجوانان پرسشنامه PID-5 دارای روایی و قابلیت اطمینان مطلوبی بود و از آن‌ها می‌توان برای اهداف مختلف بالینی و پژوهشی استفاده کرد. فرم مختصر عمدتاً برای غربالگری مناسب است و دو فرم اصلی و کوتاه می‌توانند برای بررسی خصیصه‌های نابهنجار شخصیت در نوجوانان استفاده شوند.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: روانشناسی