دوره 31، شماره 203 - ( آذر 1400 )                   جلد 31 شماره 203 صفحات 186-180 | برگشت به فهرست نسخه ها

Azarmehr T, Pishkar Mofrad Z, Mousavinasab S, Nasiri E, Akbari H. Effect of Hypothermia Prevention Program on Shivering and Recovery Time in Patients Undergoing Abdominal Surgery. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (203) :180-186
آذرمهر طیبه، پیشکار مفرد زهرا، موسوی نسب سید نورالدین، نصیری ابراهیم، اکبری هوشنگ. تاثیر برنامه پیشگیری از هیپوترمی بر لرز و زمان ریکاوری در بیماران تحت عمل‌های جراحی شکم. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (203) :180-186

سابقه و هدف: هیپوترمی عارضهای شایع در حین بیهوشی و جراحی میباشد که خود نیز منجر به بروز عوارضی از جمله لرز، تاخیر در زمان ریکاوری و طولانی شدن زمان بستری بیماران میشود. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه پیشگیری از هیپوترمی بر لرز و زمان ریکاوری در بیماران تحت عمل‌های جراحی شکم، طراحی و انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سوکور، بر روی 80 بیمار که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند و بهطور تصادفی در یکی از دو گروه مداخله (برنامه پیشگیری از هیپوترمی) و کنترل قرار گرفتند، انجام شد. بیماران از نظر لرز و زمان ریکاوری ارزیابی شدند. دادههای مطالعه در نرمافزار 21SPSS وارد و با آزمون آماری t_test و کای دو تجزیه و تحلیل آماری شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد تغییرات درجه حرارت در دو گروه در طی زمان متفاوت است(0/001 P=). گروه کنترل 82/5درصد لرز را تجربه کردند، ولی در گروه مداخله 7/5درصد بیماران دچار لرز شدند و میزان بروز لرز در دو گروه اختلاف آماری معناداری داشت (0/001=P). مدت زمان ریکاوری نیز در گروه کنترل و مداخله متفاوت بود و این تفاوت به نفع گروه مداخله بود(0/001 =P).
استنتاج: باتوجه به عوارض ناشی از هیپوترمی، اجرای برنامه پیشگیری از هیپوترمی میتواند از بروز لرز، و طولانی شدن زمان ریکاوری و بروز دیگر عوارض تا حد زیادی پیشگیری کند. لذا توصیه می‌شود این برنامه مراقبتی کم هزینه و موثر برای بیماران تحت اعمال جراحی بزرگ مانند شکم و توراکس و در بیماران سالمند تحت عمل جراحی بکار برده شود.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N2020030404669IRCT
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: پرستاری