دوره 22، شماره 92 - ( شهریور 1391 )                   جلد 22 شماره 92 صفحات 28-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kaveh Savadkooh O, Zakerimoghadam M, Gheyasvandian S, Kazemnejad A. Effect of Self-Management Program on Self-Efficacy in Hypertensive Patients. J Mazandaran Univ Med Sci 2012; 22 (92) :19-28
کاوه سوادکوه ام الهدی، ذاکری مقدم معصومه، غیاثوندیان شهرزاد، کاظم نژاد انوشیروان. تأثیر اجرای برنامه خودتدبیری در ارتقاء سطح خودکارآمدی بیماران مبتلا به هیپرتانسیون اولیه. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (92) :19-28

سابقه و هدف: هیپرتانسیون از بیماری‌های شایع، مزمن و عودکننده می‌باشدکه به علت ایجاد تغییرات وسیع و طولانی مدت در رفتارهای مربوط به سبک زندگی، چالش برانگیز و در سراسر دنیا از نظر درمانی پراهمیت، محسوب می‌شود. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر اجرای برنامه خودتدبیری در ارتقاء سطح خودکارآمدی بیماران مبتلا به هیپرتانسیون اولیه می‌باشد. مواد و روش‌ها: این پژوهش نیمه تجربی از نوع کارآزمایی بالینی و دو گروهی بر روی 150 بیمار مبتلا به فرم خفیف و متوسط هیپرتانسیون اولیه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران می‌باشد که به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (75) و تجربه (75) قرار گرفتند. مداخله شامل برگزاری کارگاه یک روزه (چهار ساعت)، طرح سناریو و سپس مدت دوماه پیگیری تلفنی بود. داده‌ها با استفاده از روش‌های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج نشان داد بین گروه کنترل و تجربه از نظر میزان خودکارآمدی بعد از اجرای مداخله اختلاف آماری معنی‌دار وجود دارد (001/0p=)، یعنی اجرای برنامه خودتدبیری توانسته است سطح خودکارآمدی بیماران را افزایش دهد. استنتاج: اجرای برنامه خودتدبیری و متعاقب آن ارتقاء سطح خودکارآمدی می‌تواند برای متقاعد کردن بیماران به انجام تغییرات رفتاری و پایبندی به رژیم‌های غذایی، دارویی، ورزش و فعالیت فیزیکی و در نتیجه کنترل فشارخون مناسب و کارآمد باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: آموزش بهداشت