دوره 31، شماره 195 - ( فروردین 1400 )                   جلد 31 شماره 195 صفحات 66-56 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jahanifard E, Rajayi F, Nasiri H, Hamidinejat H, Vazirianzadeh B. Applying Network Analysis Process (ANP) and Geographic Information System (GIS) in Modeling the Probability of Crimean-Congo Hemorrhagic Fever (CCHF) Vector: Case Study in Ahvaz, Hamidiyeh, Bavy and Karoon Counties. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (195) :56-66
جهانی فرد الهام، رجایی فاطمه، نصیری حسین، حمیدی نجات حسین، وزیریان زاده بابک. کاربرد فرایند تحلیل شبکه و سیستم اطلاعات جغرافیایی در مدلسازی احتمال وجود کنه های ناقل تب خونریزی دهنده کریمه-کنگو: مطالعه موردی در شهرستان های اهواز، حمیدیه، کارون و باوی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (195) :56-66

سابقه و هدف: کنهها به عنوان انگلهای خارجی، ناقلین بیولوژیک و مخازن بیماریهای مختلف در انتقال عوامل بیماریزا به انسان و حیوانات نقش دارند. هدف این مطالعه، مدل سازی احتمال وجود کنههای ناقل در شهرستانهای اهواز، حمیدیه، باوی وکارون است.
مواد و روشها: جهت مدلسازی، 8 معیار شیب، ارتفاع، بافت خاک، کاربری اراضی، پوشش اراضی، دما، رطوبت و بارندگی که بیشترین تاثیر را در پراکندگی کنهها دارند، انتخاب شدند و پس از تکمیل جداول مقایسه زوجی توسط متخصصین، برای تعیین اهمیت هر کدام از معیارها با استفاده از نرمافزارSuper Decision آنالیز شدند. نقشههای پایه مربوط به 8 معیار ترسیم شده و وزن زیر معیارها با نرمافزار Expert Choice11 محاسبه شد. نقشههای وزنی براساس تاثیر وزن زیرمعیارها در نقشههای پایه بهدست آمد. نقشه نهایی احتمال وجود کنهها، با استفاده از تاثیر وزن هر کدام از معیارها در نقشههای وزنی تهیه شد.
یافتهها: براساس نظر متخصصین بهترتیب معیارهای میانگین رطوبت نسبی، میانگین بارندگی و پوشش گیاهی با وزنهای 252/0 ، 179/0 و 151/0 بیشترین تاثیر را در احتمال وجود کنهها دارند. همچنین بیشترین احتمال در شهرستانهای اهواز، حمیدیه، کارون و باوی به ترتیب در دهستانهای مشرحات، کرخه، قلعه چنعان و عنافچه میباشد.
استنتاج: بر اساس نقشه حاضر که از تاثیر عوامل اکولوژیک، توپوگرافیک و آب و هوایی میباشد، احتمال وجود کنههای ناقل تب کریمه- کنگو در دهستانهای مشرحات (اهواز) و کرخه (حمیدیه) خیلی زیاد است.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: حشره شناسی پزشکی