Fallah Mohammadi G. Assessment of Contrast Media Volume Injected and Image Contrast in Abdominal Pelvic CT Scan and Related Factors in Referral Hospitals in Mazandaran, Iran. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 30 (194) :62-70
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-15787-fa.html
فلاح محمدی غلامرضا. بررسی کنتراست تصویر و حجم ماده حاجب تزریق شده در
سی تی اسکن شکم و لگن و عوامل مرتبط با آن در
بیمارستان های دولتی ارجاعی استان مازندران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (194) :62-70
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-15787-fa.html
چکیده: (4640 مشاهده)
سابقه و هدف: سیستمهای توموگرافی مولتی اسلایس از قابلیت بالایی در تشخیص ضایعات شکم و لگن برخوردارند. تزریق ماده حاجب یددار با غلظت و حجم مناسب کمترین اثرات جانبی و بیشترین کیفیت تصویر را رائه میدهد. در این مطالعه حجم ماده حاجب تزریق شده و سطح کنتراست تصویر، در مقایسه با الگوی استاندارد، در مراکز تصویربرداری ارجاعی استان مازندران مورد بررسی قرار گرفته است.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی از نوع پژوهش کمی اطلاعات پروتکل تصویربرداری از شکم ولگن و مشخصات بیمار در مراکز مورد بررسی ثبت شد. تفاوت حجم تزریق شده به روش رایج و روش استاندارد مقایسه شد. چند تصویر با دامنه کنتراست متفاوت بر اساس نسبت کنتراست به نویز تصویر(CNR) ارگانها توسط دو رادیولوژیست با تجربه در چهار گروه تقسیمبندی شد. درصد پیروی مراکز از روش استاندارد و درصد هر گروه کیفی بر پایه آمار توصیفی محاسبه شد.
یافتهها: درصد پیروی مراکز تصویربرداری سی تی اسکن استان مازندران از روش استاندارد (تزریق بر مبنای وزن)، 37 درصد بود. 6/51 درصد تصاویر دارای کنتراست عالی و خوب بودند. بین وزن بیمار و حجم ماده حاجب تزریق شده همبستگی وجود نداشت (05/0< P). با افزایش گرم ید تزریق شده به ازای واحد وزن بدن بیمار، CNR ارگان ها افزایش می یابد.
استنتاج: باتوجه به نتایج این طرح لازم است مراکز تصویربرداری از الگوی انتخاب حجم ماده حاجب تزریق شده بر مبنای وزن پیروی نمایند و فرمهای مخصوص اطلاعات مشخصات بدنی بیمار در اختیار کارشناسان قرار گیرد. کنتراست تصویر تابع گرم یدتزریق شده بر واحد وزن بیمار است و لذا باید غلظت ماده حاجب تزریق شده به درستی انتخاب شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
رادیولوژی