دوره 31، شماره 198 - ( تیر 1400 )                   جلد 31 شماره 198 صفحات 158-144 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baharloo S, Moosazadeh M, Setareh J. Relationship between Personality Characteristics and Sleep Quality, Daily Sleepiness and Quality of Life in University Students. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (198) :144-158
بهارلو سعیده، موسی زاده محمود، ستاره جواد. رابطه ویژگی‌های شخصیتی با کیفیت خواب، خواب‌آلودگی روزانه و کیفیت زندگی دانشجویان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (198) :144-158

سابقه و هدف: کیفیت پایین خواب و خواب‌آلودگی بیش‌ازحد روزانه از عوامل مهمی هستند که سلامت و کیفیت زندگی را مختل می‌کنند. ازلحاظ نظری عوامل شخصیتی، زمینه‌ای زیست‌شناختی و رفتاری را فراهم می‌کنند که می‌تواند روند خواب و کیفیت زندگی را تحت تأثیر قرار دهد. هدف این مطالعه ارائه وضعیت کیفیت خواب، خواب‌آلودگی بیش‌ازحد روزانه و کیفیت زندگی دانشجویان و نیز تعیین رابطه بین این عوامل و عوامل شخصیتی است.
مواد و روشها: این مطالعه‌ مقطعی و توصیفی-تحلیلی، در میان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران به‌صورت نمونه‌گیری در دسترس در سال تحصیلی 1399-1398 انجام شد. اطلاعات با استفاده از یک پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه‌های خواب‌آلودگی اپورث، کیفیت خواب PSQI، کیفیت زندگی SF-12، ویژگی‌های شخصیت NEO-FFI جمع‌آوری شد. داده‌ها توسط نرم‌افزار 24 SPSS تجزیه‌وتحلیل شد.
یافتهها: تعداد 403 دانشجو با میانگین سنی 83/22 سال (انحراف معیار 81/2)، شامل 97/70درصد مؤنث در مطالعه شرکت کردند. 120 نفر(77/29 درصد) خواب‌آلودگی روزانه، 52/64درصد کیفیت خواب ضعیف و 33/56درصد کیفیت زندگی ضعیف و متوسط داشتند. کیفیت زندگی خوب وکیفیت خواب بهتر با عوامل شخصیتی برونگرایی، موافق‌بودن و مسئولیت‌پذیری ارتباط داشت (05/0< P). عامل روان‌رنجوری نیز با کیفیت خواب ضعیف و کیفیت زندگی پایین رابطه معنیداری داشت (05/0< P). افزایش سن، کاهش کیفیت زندگی و برونگرایی با احتمال کاهش کیفیت خواب همراه بود (05/0< P). ویژگی مسئولیت‌پذیری و روان‌رنجوری با خواب‌آلودگی روزانه در ارتباط بود (05/0< P).
استنتاج: کیفیت خواب ضعیف و خواب‌آلودگی روزانه با ویژگی روان‌رنجوری همراه هستند. با توجه به ارتباط بین ویژگی‌های شخصیتی با کیفیت خواب و تأثیر روی کیفیت زندگی، غربالگری مشکلات خواب در دانشجویان ضروری به نظر می‌رسد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: روانپزشکی