دوره 31، شماره 196 - ( اردیبهشت 1400 )                   جلد 31 شماره 196 صفحات 124-111 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yeylaghi Ashrafi M R, Abednatanzi H, Ghazalian F. Changes of PEPCK Gene Expression in Liver Tissue and HOMA-IR after High-Intensity Interval Training and Royal Jelly Consumption in Rats with Type 2 Diabetes. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (196) :111-124
ییلاقی اشرفی محمد رضا، عابد نطنزی حسین، غزالیان فرشاد. تغییرات بیان ژن PEPCK بافت کبد و HOMA-IR پس از تمرین تناوبی و مصرف ژل رویال در رت های دیابتی نوع دو. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (196) :111-124

سابقه و هدف: دیابت نوع دو شایع‌ترین بیماری درون‌ریز است که به دلیل عدم تحمل گلوکز در اثر برهم‌ خوردن تعادل بین ذخایر و تقاضای انسولین رخ می‌دهد. هدف پژوهش حاضر، مطالعه تغییرات بیان ژن PEPCK بافت کبد و شاخص مقاومت به انسولین پس از انجام تمرین تناوبی و مصرف ژل رویال در رت‌های دیابتی نوع دو بود.
مواد و روشها: جامعه آماری پژوهش تجربی حاضر را 36 موش‌ صحرایی نر ویستار 4 تا 6 هفته‌ای با وزن 20±100 گرم تشکیل می‌داد که پس از 20 هفته تغذیه با رژیم پرچرب و با تزریق درون صفاقی 25 میلی‌گرم STZ به ازای کیلوگرم وزن رت‌ها دیابتی شدند. رت‌های دیابتی در 4 گروه کنترل (8 سر)، تمرین تناوبی (10 سر)، ژل رویال (8 سر)، تمرین تناوبی- ژل رویال (10 سر) گروه‌بندی و پروتکل تمرینی و گاواژ ژل رویال روی آن‌ها اجرا شد. هشت هفته تمـرین هـوازی، 5 جلسه در هفته با تناوب شدید 2 دقیقه‌ای با 2 تا 8 تناوب با 80 تا 90 درصد vo2 max و تناوب استراحت یک‌دقیقه‌ای با 50 تا 56 درصدvo2 max  اجرا شد.
یافتهها: در مقایسه با گروه کنترل، تمرین تناوبی شدید به کاهش معنی‌دار گلوکز و شاخص مقاومت به انسولین منجر شد (001/0 P<). تمرین تناوبی و ژل رویال همچنین به افزایش بیان PEPCK در سلول‌های کبدی در مقایسه با گروه کنترل منجر شد.
استنتاج: تمرینات تناوبی و ژل رویال در رت‌های دیابتی منجر به بهبود نیمرخ گلیسیمیک و تغییرات سطوح گلوکز و انسولین و نیز تغییر در بیان ژن PEPCK کبدی نسبت شد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزشی