دوره 31، شماره 197 - ( خرداد 1400 )                   جلد 31 شماره 197 صفحات 153-143 | برگشت به فهرست نسخه ها

Montazeriyoun M R, Bagheri R, Haghighat Monfared J. Determining and Weighting Effective Criteria in Selecting Qualitative Comparative Indicators for Tumor Diagnosis Software Applications in Brain MRI Using Delphi Method and Fuzzy Analytic Hierarchy Process. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (197) :143-153
منتظریون محمدرضا، باقری روح اله، حقیقت منفرد جلال. تعیین و وزن دهی معیارهای موثر در انتخاب شاخص های مقایسه ای کیفی نرم‌افزارهای تشخیص تومور در تصاویر MRI مغز با استفاده از روش دلفی و آنالیز سلسله مراتبی فازی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (197) :143-153

سابقه و هدف: برای ارزیابی و مقایسه نرمافزارهای مختلف میتوان از شاخصهای زیادی استفاده نمود، ولی شاخصهایی که مختص مقایسه نرمافزارهای تفکیک بافت توموری از بافت سالم در تصاویر MRI مغز استخراج شده باشند، در حال حاضر موجود نمیباشد. هدف از این مطالعه، تعیین معیارهای مناسب جهت انتخاب نرمافزار بهینه برای تشخیص تومور در تصاویر MRI مغز است.
مواد و روشها: مطالعه حاضر یک پژوهش کیفی و از نوع کاربردی است که طی  10مرحله طراحی و اجرا شد. در این مطالعه ابتدا با استفاده از تکنیک دلفی و نظرات خبرگان ( 30نفر) معیارهای مناسب برای انتخاب نرم‌افزار بهینه تعیین شد و سپس هر کدام از این معیارها وزن‌دهی و اولویت‌بندی شدند.
یافتهها: با ارائه پرسشنامه به متخصصین حوزه IT و نرم‌افزار و تکمیل آن توسط متخصصین، 15 معیار استخراج شد که در این میان معیار " امکان استفاده نتایج در آموزش" با 93 درصد بیشترین فراوانی موافق و معیار " امکان استفاده از نرمافزار در محیط درمانی" با 47 درصد کمترین فراوانی موافقت را کسب نمودند. همچین این دو معیار به ترتیب با 1443/0 و 011/0 بیشترین و کمترین وزن نسبی را از آن خود نمودند.
استنتاج: با توجه به نتایج و نظرات متخصصین می توان به این نتیجه رسید که در حال حاضر متخصصین حوزه فناوری اطلاعات و نرم‌افزار، این نرمافزارها را بیشتر مناسب حوزه آموزش و پژوهش میدانند تا حوزه تشخیص و درمان. بنابراین با این پیش زمینه ذهنی، نرمافزارها را با توجه به میزان کارآیی در حوزه تحقیق و آموزش دستهبندی و رتبهبندی خواهند نمود.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: مدیریت اطلاعات سلامت