دوره 31، شماره 203 - ( آذر 1400 )                   جلد 31 شماره 203 صفحات 206-201 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shokrzadeh M, Nasiri E, Rezaei Orimi J, Talebi P, Mahmodpoor G. Epidemiology of Tramadol Poisoning in Qaemshahr, Iran. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (203) :201-206
شکرزاده محمد، نصیری ابراهیم، رضایی اوریمی جمال، طالبی پیمان، محمودپور قاسم. اپیدمیولوژی مسمومیت ناشی از مصرف ترامادول در شهرستان قائمشهر. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (203) :201-206

سابقه و هدف: مسمومیت با داروی ترامادول از فوریت‌های مهم پزشکی و از شایع‌ترین انواع مسمومیت‌های دارویی است. هدف این مطالعه، تعیین ویژگی‌های اپیدمیولوژیک بیمارانی است که به دلیل مسمومیت ناشی از مصرف ترامادول توسط اورژانس پیش‌بیمارستانی شهرستان قائمشهر در سال ۱۳۹۵ امدادرسانی شده‌اند.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، پرونده تمام بیمارانی که در فاصله زمانی اول فروردین ۱۳۹۵ تا انتهای اسفند ۱۳۹۵ به دلیل مسمومیت در اورژانس پیش‌بیمارستانی قائمشهر امدادرسانی شده‌ بودند، بررسی شد. اطلاعات مورد نیاز از پرونده بیماران جمع‌آوری و آنالیز داده‌ها توسط نرم‌افزار آماری SPSS ورژن 22 انجام شد.
یافتهها: نتایج نشان داد، مسمومیت با ترامادول 29/6 درصد از کل مسمومیت‌ها و ۵۰ درصد از مسمومیت‌های دارویی را شامل می‌شود. از مجموع ۱۱۸ مورد مسمومیت ناشی از ترامادول، 94/9 درصد مرد و 5/1 درصد زن بودند. میانگین سنی بیماران26/61 سال و بیش‌تر ﻣﺮاجعه‌ﮐﻨﻨﺪﮔﺎن (66/1 درصد) ﺟﻮاﻧﺎن رده ﺳﻨﯽ 30-21 سال بودند. ﺭﻭﺵ مصرف ﺗﺮﺍﻣﺎﺩﻭﻝ ﺑﻪ ﺷﮑﻞ ﺧﻮﺭﺍﮐﻲ و بیشترین ﻋﻠﺖ ﻣﺴﻤﻮﻣﯿﺖ با ﺗﺮاﻣﺎدول در اثر سوء‌مصرف (94/1 درصد) بود. 65/3 درصد بیماران سابقه هیچگونه بیماری نداشتند و 29/7 درصد دارای سابقه مصرف مواد مخدر بودند.
استنتاج: نتایج نشان می‌دهد مسمومیت با ترامادول شایعترین نوع مسمومیت دارویی بود و بیشتر در افراد جوان و به علت سوء‌مصرف اتفاق می‌افتد. لذا آگاه‌سازی خانواده‌ها و جوانان از پیامدهای سوءمصرف ترامادول، نظارت جدی در تحویل دارو و کاهش تجویز ترامادول می‌تواند در پیشگیری و کاهش مسمومیت ناشی از ترامادول موثر باشد.
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی