دوره 31، شماره 199 - ( مرداد 1400 )                   جلد 31 شماره 199 صفحات 80-66 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karyab H, Hajizadeh Y, Babaee S A. Human Health Risk Assessment of Cadmium Exposure in Dry Deposition of Atmospheric Dust (Uncertainty Analysis). J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (199) :66-80
کاریاب حمید، حاجی زاده یعقوب، بابایی سیدعلیرضا. ارزیابی خطر سلامت انسانی ناشی از مواجهه با کادمیوم در گرد و غبار خشک اتمسفری (آنالیز عدم قطعیت). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (199) :66-80

سابقه و هدف: ذرات معلق هوابرد یکی از مهمترین مسیرهای مواجهه انسان با انواع آلودگیهای محیطی بهویژه فلزات سنگین است. هدف از این مطالعه ارزیابی خطر سرطانزایی و غیرسرطانزایی کادمیوم در گرد و غبار خشک اتمسفری در شهر قزوین بود.
مواد و روشها: برای نمونه‌برداری ذرات خشک راسب شونده اتمسفری از تله شیشه‌ای استفاده شد. جهت تعیین غلظت فلز کادمیوم، نمونه‌ها پس از آماده‌سازی به دستگاه ICP-OES تزریق شدند. با توجه به نتایج به‌دست آمده خطر سرطان‌زایی و غیرسرطان‌زایی ناشی از کادمیوم در گروه‌های سنی کودکان و بزرگسالان محاسبه شد.
یافتهها: میانگین غلظت کادمیوم در گرد و غبار اتمسفری شهر قزوین 0164/0 میلیگرم در کیلوگرم بود. خطر تجمعی غیرسرطانزایی (HI) در همه مسیرهای مواجهه برای کودکان و بزرگسالان بهترتیب 4- 10×31/2 و 4- 10×94/1 بهدست آمد. همچنین مقدار خطر تجمعی سرطانزایی (TCR) در کودکان 9- 10×72/4 و در بزرگسالان 9- 10×21/9 محاسبه شد.
استنتاج: میزان خطر سرطانزایی و غیرسرطانزایی ناشی از وجود کادمیوم در گرد و غبار خشک اتمسفری و مواجهه در کودکان و بزرگسالان کمتر از حدود مجاز قابل قبول بود. با این حال به دلیل آلودگی روز افزون هوا در آینده، ممکن است کادمیوم منجر به ایجاد اثرات زیانبار بر سلامت شهروندان شود.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست