دوره 31، شماره 201 - ( مهر 1400 )                   جلد 31 شماره 201 صفحات 15-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yarimir S, Moghimian M, Nazari A, Mirzaei A, Seidi H, Sedighi M. Effect of 8 weeks of Endurance Training and Hydroalcoholic Extract of Olive Leaf on Coronary Vascular Bed Endothelial Disorder and Lipid Profile in Diabetic Male Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (201) :1-15
یاری میر سمیرا، مقیمیان مریم، نظری افشین، میرزایی علیرضا، صیدی حامد، صدیقی مهرنوش. تاثیر 8 هفته تمرین استقامتی توام با عصاره هیدروالکلی برگ زیتون بر اختلال اندوتلیال عروق کرونری و پروفایل لیپیدی در رت های نر دیابتی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (201) :1-15

سابقه و هدف: در پژوهش حاضر با توجه به میزان بالا دیابت در جامعه و اهمیت مکمل های گیاهی و فعالیت ورزشی در درمان آن، اثرات عصاره هیدروالکلی برگ زیتون با و بدون فعالیت ورزشی بر عملکرد عروق کرونری در رتهای نر دیابتی القاء شده توسط استرپتوزوتوسین بررسی شد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی 50 موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن 300-250 گرم بهصورت تصادفی به 5 گروه 10 تایی شامل: کنترل سالم، دیابتی کنترل، دیابت + فعالیت ورزشی، دیابت + عصاره برگ زیتون، دیابت + فعالیت ورزشی + عصاره برگ زیتون تقسیم شدند. دیابت با تزریق درون صفاقی نیکوتین آمید- استرپتوزوتوسین القاء شد. آزمودنیها به مدت 8 هفته و هر هفته 5 جلسه به تمرین روی نوار گردان پرداختند. هم زمان گروههای تحت درمان با عصاره برگ زیتون، روزانه mg/kgbw200 عصاره را به صورت گاواژ دریافت نمودند. 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، قلب حیوانات به دستگاه لنگندرف منتقل و وضعیت همودینامیک بررسی و رتها کشته شدند و سطوح آنزیمهای آنتیاکسیدان و لیپوپروتئینها در خون اندازهگیری شد.
یافتهها: انجام 8 هفته تمرین هوازی توام با عصاره برگ زیتون سبب افزایش فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دسموتاز و کاتالاز و افزایش سطوح لیپوپروتئینهای HDL و LDL در رتهای دیابتی شد، ولی تاثیری بر کاهش میزان LDL نداشت. همچنین با جلوگیری از افزایش پاسخ به تنگکننده عروق کرونری ناشی از دیابت و افزایش پاسخ به گشادکننده عروق کرونری توام بود.
استنتاج: نتایج مطالعه حاضر میتواند در افزایش تمایل به استفاده از ورزش و عصاره برگ زیتون در درمان بیماران دیابتی و پیشگیری از عوارض قلبی و عروقی مانند اختلالات اندوتلیال عروق کرونری در بیماران دیابتی موثر باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: فيزيولوژي