دوره 31، شماره 202 - ( آبان 1400 )                   جلد 31 شماره 202 صفحات 115-106 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahimi R, Siyadatpanah S A, Gholami S, Hosseini S A, Daryani A, Shariatzadeh S A, et al . Morphological and Molecular Study of Blood Parasites in Camels in South Khorasan Province, 2020. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (202) :106-115
رحیمی راضیه، سیادت پناه سید ابوالقاسم، غلامی شیرزاد، حسینی سید عبداله، دریانی احمد، شریعت زاده سید علی، و همکاران.. بررسی مرفولوژی و مولکولی انگل های خونی در شترهای استان خراسان جنوبی در سال ١٣٩٩. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (202) :106-115

سابقه و هدف: پرورش شتر در شرق ایران با توجه به داشتن اقلیم نیمه خشک و شرایط بیابانی آن رایج میباشد. این حیوان حامل انگلهای مشترک خونی بین انسان و دام بوده و در انتقال برخی از بیماریهای مشترک به انسان نقش دارد. این مطالعه با هدف بررسی وجود انگلهای خونی تریپانوزوما و پیروپلاسمیدا (تیلریا و بابزیا) در شترهای استان خراسان جنوبی با روشهای انگل شناسی و مولکولی، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، از 200 نفر شتر در منطقه خراسان جنوبی که بهصورت اتفاقی انتخاب شده بودند، نمونه خون تهیه شد. از نمونهها گسترش ضخیم و نازک تهیه و رنگآمیزی گردید و سپس در زیر میکروسکوپ نوری بررسی شدند. برای تشخیص مولکولی تریپانوزوما، تیلریا و بابزیا در روش مولکولی از پرایمرهای اختصاصی هر جنس برای تمام نمونهها استفاده گردید.
یافتهها: نتایج آزمایش میکروسکوپی نشان داد که 8 نمونه (4 درصد) شترها آلوده به انگل تریپانوزوما بودند و هیچ نمونهای آلوده به تیلریا و بابزیا مشاهده نگردید. در بررسی مولکولی 6 نمونه (3 درصد) حاوی DNA انگل تریپانوزوم اوانسی و 5 نمونه (5/2 درصد) تریپانوزوم بروسهای بودند و DNA تیلریا و بابزیا مشاهده نشد. آنالیز فیلوژنی نشان داد که ایزولههای جدا شده در این مطالعه با ژنوتایپ A تریپانوزوما اوانسی مقاربت ژنتیکی زیادی دارد.
استنتاج: مطالعه حاضر اولین مطالعه جهت بررسی انگلهای خونی زئونوز در شترهای استان خراسان جنوبی بوده که شیوع 5/5 درصد تریپانوزومها، لزوم نیاز به یک سیستم نظارت دقیق و مطالعات ارزیابی به عنوان پیش نیاز اقدامات کنترلی بیماریهای انگلی خونی مشترک بین انسان و دام در استان خراسان جنوبی تأکید دارد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: انگل شناسي