دوره 31، شماره 204 - ( دی 1400 )                   جلد 31 شماره 204 صفحات 94-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

Beshkani M, Yaghoubi T, Taraghi Z, Yazdani-Charati J, Ilali E S. Relationship between Oral Health and Risk of Falls in Elderly Hemodialysis Patients. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 31 (204) :85-94
بشکنی محبوبه، یعقوبی طاهره، ترقی زهره، یزدانی چراتی جمشید، ایلالی احترام سادات. ارتباط سلامت دهان با خطرسقوط سالمندان تحت درمان با همودیالیز. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (204) :85-94

سابقه و هدف: بهداشت نامناسب دهان و دندان و سقوط از مشکلات رایج در دوره سالمندی میباشند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین سلامت دهان و دندان با خطر سقوط در سالمندان تحت درمان با همودیالیز انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، 400 نفر از سالمندان تحت درمان با همودیالیز در بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1398 با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شدند. ابزار جمعآوری داده‌ها پرسشنامه‌های جمعیت شناختی، «شاخص ارزیابی سلامت دهان سالمندان» (GOHAI)، «ارزیابی خطر سقوط مورس» بود که با پرسش شفاهی توسط محقق تکمیل شد. دادهها در نرم‌افزار آماری SPSS21 و با آزمون‌های مجذور کای و رگرسیون لجستیک تک متغیره و چند متغیره، در سطح معنیداری 0/05>P تجزیه‌وتحلیل شدند.
یافتهها: 400 نفر با میانگین سنی 6/42 ±69/18 سال در مطالعه شرکت داشتند و زنان (50/3 درصد) بودند. میانگین نمره سلامت دهان 5/3± 41/5 و خطر سقوط 31/4 ± 72/15 به‌دست آمد (0/001>P) نتایج حاصل از آنالیز مدل تک‌متغیره رگرسیون لجستیک نشان داد وضعیت تعداد دندان < 10 و نمره سلامت دهان < 43/5، ارتباط معنیداری با خطر سقوط دارد(0/031P=). در افراد با تعداد دندان <10 در مقایسه با افراد با تعداد دندان >10، شانس خطر سقوط 1/44 برابر بیش‌تر است. همچنین در افراد با نمره سلامت دهان < 43/5، در مقایسه با موارد با نمره بیش‌تر، شانس خطر سقوط 1/64 برابر بیشتر است.
استنتاج: هر چه سالمندان از سلامت دهان‌ودندان کم‌تری برخوردار باشند احتمال‌خطر سقوط در آن‌ها افزایش می‌یابد. پیشنهاد می‌شود در برنامه‌ریزی و اجرای اقدامات پیشگیری‌کننده، توجه به‌سلامت دهان و دندان و ویزیت‌های دوره‌ای دندانپزشکی در دستور کار قرار گیرد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: پرستاری