دوره 31، شماره 203 - ( آذر 1400 )                   جلد 31 شماره 203 صفحات 139-127 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shiran M R, Fallahi R, Babanezhad E, Jafarirad S, Khaleghi F. Determination of Pollutants and Mineral Element Levels in Widely Consumed Medicinal Plants in Mazandaran Province. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (203) :127-139
شیران محمد رضا، فلاحی رضا، بابانژاد اسماعیل، جعفری راد سیما، خالقی فاطمه. بررسی آلاینده ها و سطوح عناصر معدنی گیاهان دارویی پرمصرف در استان مازندران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (203) :127-139

سابقه و هدف: مصرف گسترده اشکال مختلف گیاهان دارویی، نظارت و پایش مستمر بر تولید وعرضه این گیاهان و بررسی آلایندههای فلزی و سموم کشاورزی درگیاهان دارویی را به جهت جلوگیری ازمخاطرات احتمالی ناشی ازمصرف آنها، ضروری میسازد. لذا در مطالعه حاضر آلایندهها و سطوح عناصر معدنی گیاهان دارویی پرمصرف در استان مازندران بررسی شد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی، 19 نمونه گیاهی شامل بادرنجبویه، نعنا فلفلی، گلگاوزبان، بهلیمو، گلرز و... از 4 مزرعه تولید گیاهان دارویی در استان مازندران در شهرستانهای بهشهر، ساری، بابل و بلده نور در بهار و تابستان سال 1399 جمعآوری شد. اندازهگیری عناصر موجود در گیاه با دستگاه پلاسمای جفت شده القایی و بررسی باقیمانده سموم کشاورزی با روش کروماتوگرافی گازی انجام شد.
یافتهها: در گیاهان مورد مطالعه، هیچ مقداری از سموم کشاورزی تشخیص داده نشد. سطوح متفاوتی از فلزات سنگین و عناصر ضروری در نوع یکسانی از گیاهان، می‌تواند ناشی از عوامل متعددی از جمله آلودگی آب، خاک و هوا باشد. بیش‌ترین مقدار سرب برای گیاه به‌لیمو از شهرستان بهشهر با مقدار ppm 5/938 و پس از آن ppm 4/431 برای گیاه نعنا فلفلی از شهرستان بابل بود. بیشترین میزان کادمیوم گزارش شده در نمونههای گیاهی مربوط به گیاه استویا از شهرستان ساری (ppm 0/291) بود.
استنتاج: با وجود فقدان نسبی خطرات حاصل از یافتههای مطالعه حاضر، بهتر است اشکال مختلف گیاهان دارویی با احتیاط مصرف شوند. همچنین لازم است مزارع کشت گیاهان دارویی بهطور منظم از نظر وجود آلایندهها مورد پایش قرار گرفته و احتیاطهایی برای مهار آلودگی فلزات سنگین در غذاهای گیاهی انجام شود
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: تغذيه