دوره 31، شماره 198 - ( تیر 1400 )                   جلد 31 شماره 198 صفحات 72-60 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moghaddami M, Davoodabadi A, Mehrabani S. Antibiotic resistance of Shigella and Salmonella bacteria in children with acute diarrhea. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (198) :60-72
مقدمی مرتضی، داودآبادی ابوالفضل، مهربانی ساناز. مقاومت آنتی بیوتیکی باکتریهای شیگلا و سالمونلا در کودکان مبتلا به اسهال حاد. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (198) :60-72

سابقه و هدف:یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در کودکان کمتر از 5 سال، اسهال با آلودگی به گونه­های سالمونلا و شیگلا می باشد. تعیین  مقاومت آنتی بیوتیکی این باکتری­ها یکی از مهمترین روش­ها در درمان اسهال است. این مطالعه با هدف تعیین  مقاومت آنتی­بیوتیکی باکتری­های بیماریزای سالمونلا وشیگلا در کودکان مبتلا به اسهال­حاد مراجعه کننده به بیمارستان کودکان امیرکلا انجام شد.
روش پژوهش:این مطالعه  مقطعی بر روی 252 نمونه مدفوع جمع­آوری شده از کودکان 6 ماه تا 5 سال مبتلا به اسهال حاد مراجعه کننده به بیمارستان امیرکلا در سال 1398انجام شد. نمونه­ها کشت داده شدند و جداسازی باکتری­ها با روش­های معمول آزمایشگاهی انجام شد و سویه­های شناسایی شده از نظر مقاومت آنتی­بیوتیکی و فراوانی ژن­های اینتگرون کلاس I، II و III مورد بررسی قرار گرفت.
یافته­ها: از 252 نمونه گرفته شده،15سویه(9/5%) مربوط به شیگلا و 13سویه(1/5%)مربوط به سالمونلا بودند. مقاومت آنتی­بیوتیکی مربوط به شیگلا وسالمونلا به­ترتیب در برابر نالیدیکسیک اسید(%100)و(54%)، تریمتوپریم سولفامتوکسازول (%93)و(0%)، آزیترومایسین(%87)و (23%)، آمپی­سیلین(%73) و (8%)، سفوتاکسیم (%60)و (1/46%) مشاهده گردید.از 15سویه شیگلا تمامی آنها ESBL مثبت (بتالاکتامازمثبت) بودند در مورد سالمونلا 7سویه(9/%53) ESBL مثبت بودند. نتایج PCR نشان داد که 11مورد(3/73%)، 14مورد(93%) و10مورد(7/66%)از سویه­های شیگلا به ترتیب دارای ژن­های اینتگرون کلاسI، II و هر دو کلاس اینتگرون بودند. اینتگرون کلاس III شناسایی نشد. سویه­های سالمونلا نیز 3 مورد(23 %)دارای اینتگرون کلاس I بودند و اینتگرون کلاس II و III در این سویه­ها شناسایی نشد.
نتیجه­گیری:نتایج مطالعه نشان داد که فراوانی آلودگی به شیگلا و همچنین مقاومت آنتی بیوتیکی آنها بیشتر از سالمونلا می باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: گوارش کودکان