دوره 31، شماره 200 - ( شهریور 1400 )                   جلد 31 شماره 200 صفحات 25-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

Seyed Sharifi S H, Nasiry D, Mahmoudi F, Etezadpour M, Ebrahimzadeh M A. Evaluation of Sambucus ebulus Fruit Extract in Full-Thickness Diabetic Wound Healing in Rats. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (200) :11-25
سید شریفی سید حسن، نصیری داود، محمودی فرزانه، اعتضادپور محمد، ابراهیم زاده محمد علی. اثر عصاره الکلی میوه پلم (Sambucus ebulus ) در ترمیم زخم تمام ضخامت دیابتی در موش صحرایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (200) :11-25

سابقه و هدف: یکی از شایعترین عوارض حاصل از دیابت، اختلال و نقص در ترمیم زخمهای دیابتی است. با توجه به اثرات ضد دیابتی، ضد التهابی، آنتیاکسیدانی و موثر بودن در ترمیم زخم حاد پوستی گیاه پلم، مطالعه حاضر بهمنظور تعیین اثر عصاره الکلی میوه پلم در ترمیم زخم تمام ضخامت دیابتی در موش صحرایی نر انجام پذیرفت.
مواد و روشها: این مطالعه تجربی، بر روی 45 موش انجام گرفت که 30 موش، 30 روز پس از القاء دیابت، بصورت تصادفی به 2 گروه 15 عددی، زخم دیابتی و زخم دیابتی تیمار شده با عصاره 5 درصد میوه پلم تقسیم شدند و 15 موش بدون دیابت در گروه زخم نرمال قرار گرفتند. نمونهگیری در روزهای 7، 14 و 21، پس از ایجاد زخم انجام شد. ارزیابیها شامل درصد بسته شدن زخم، بررسیهای بافتشناسی و حجم بافت و تعداد سلولها، بیان ژنهای موثر در ترمیم، بازسازی و آنژیوژنز (TGF-β، bFGF، VEGF) و ژنهای التهابی (TNF-α و IL-1β) با روش qRT-PCR بود.
یافتهها: سرعت بسته شدن زخم، حجم اپیدرم و درم جدید، تعداد کل سلولهای فیبروبلاست و رسوب کلاژن در گروه تحت تیمار افزایش معنیداری در مقایسه با کنترل دیابتی داشت(0/05P<). بیان ژنها افزایش معنیداری در گروه تیمار نسبت به کنترل دیابتی بود(0/05P<). کاهش معنیداری در میزان بیان ژنهای التهابی و نیز تعداد ماست سلها در گروه تیمار نسبت به کنترل دیابتی مشاهده شد(0/05P<).
استنتاج: عصاره 5 درصد میوه پلم با اثر ضد التهابی و آنتیاکسیدانی، در روند بهبودی زخم دیابتی و مزمن تاثیر داشت.
واژه‌های کلیدی: دیابت قندی، زخم حاد، ترمیم زخم، پلم
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بافت شناسي