دوره 31، شماره 200 - ( شهریور 1400 )                   جلد 31 شماره 200 صفحات 198-187 | برگشت به فهرست نسخه ها

Golpour M, Valadan R, Zargari M, Mousavi T. Review of the Major SARS-COV-2 Mutations in Different Variants and Their Function. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (200) :187-198
گلپور منیره، ولدان رضا، زرگری مهریار، موسوی طهورا. مروری بر مهم‌ترین موتاسیون‌های SARS-COV-2موجود در واریانت‌های مختلف و ارزیابی عملکرد آن‌ها. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (200) :187-198

سندرم حاد تنفسی سارس کرونا ویروس 2 (SARS-CoV-2) نگرانی عمده در طی یک سال اخیر بوده است و به دلیل تغییرات مداومی که به‌‌‌صورت پلیمورفیسم تک نوکلئوتیدی (SNP) و جهش در این ویروس رخ میدهد کنترل و پیشبینی شیوع آن بسیار دشوار است، بهطوری که برخی از جهشهای ایجاد شده بهطور مستقیم بر میزان بیماریزایی و سرعت انتقال آن نقش دارند. مهمترین این جهشها که در قسمت اسپایک و یا Receptor-Binding Domain(RBD) ویروس SARS CoV 2 رخ میدهد باعث تغییر عملکرد ویروس و شدت بیماریزایی آن و همچنین ایجاد واریانتهای جدید میشود. اهمیت این واریانتها از این نظر است که بسته به جهشهای موجود در آنها، قدرت اتصال ویروس به سلولهای انسانی، میزان سرایت این ویروس و همچنین توانایی فرار از سیستم ایمنی دچار تغییر میشود که این امر در کارامدی و یا عدم کارامدی واکسنها  نقش بسزایی دارد. در این مقاله مروری ما به بررسی هشت جهش مهم و تاثیرگذار در ناحیه اسپایک و یا RBD و حضور آنها در واریانتهای مختلف ویروس کرونا 2019 و ارتباط آن با میزان پاسخ ایمنی در افراد مبتلا پرداختهایم. جستجوی مقالات با استفاده از کلید واژه‌های “”SARS-CoV-2”، “Variant”، “Mutation” و “COVID-19” در پایگاه‌های اطلاعاتی Google Scholar، PubMed، Science Direct، Scopus و Web of science انجام شد. با بررسی مطالعات انجام شده میتوان گفت مهمترین واریانتهای ایجاد شده از SARS-CoV-2 واریانت آلفا (B.1.1.7)، بتا (B.1.351) و دلتا (B.1.617.2) میباشد که باعث انتشار بیشتر ویروس شده است و اثربخشی واکسنها بر این واریانتها در حال بررسی میباشد.
واژه‌های کلیدی: موتاسیون، واریانت، کوید-19
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: ويروس شناسي پزشکي