Mehdizadeh M, Bonakchi H, Tavakoli F, Nikoonezhad M, Hajifathali A, Soleimani M. Relation between Age, Gender, Number of Blood Products Received and Diagnosis with Engraftment and Length of Hospital Stay in Patients Undergoing Autologous Stem Cell Transplantation. J Mazandaran Univ Med Sci 2021; 31 (203) :163-172
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-16859-fa.html
مهدیزاده مهشید، بنکچی حسین، توکلی فرزانه، نیکونژاد مریم، حاجی فتحعلی عباس، سلیمانی مسعود. رابطه فاکتورهای سن، جنس، تعداد فرآورده های دریافتی و نوع بیماری با پیوندپذیری و طول مدت بستری در بیماران تحت پیوند سلول های بنیادی خونساز اتولوگ. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (203) :163-172
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-16859-fa.html
چکیده: (1876 مشاهده)
سابقه و هدف: پیوند سلولهای بنیادی خونساز اتولوگ یکی از بهترین گزینههای درمانی برای برخی بیماران مبتلا به بدخیمیهای خونی محسوب میشود. روند لانه گزینی سلولهای بنیادی در مغز استخوان و تولید و تکثیر جمعیت جدید سلولها که پیوندپذیری نامیده میشود، از مهمترین فاکتورهای موفقیت در پیوند سلولهای بنیادی در نظر گرفته میشود. هدف از این مطالعه یافتن عوامل مؤثر در زمان پیوندپذیری و بستری بیماران تحت پیوند میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه گذشتهنگر، بیماران تحت پیوند سلولهای بنیادی اتولوگ مبتلا به لنفوم و مالتیپل میلوما که طی سالهای 88 الی 98 به بیمارستان آیتاله طالقانی تهران مراجعه کرده بودند وارد مطالعه شده و بررسی عوامل مؤثر در زمان پیوندپذیری و طول مدت بستری بیماران با استفاده از اطلاعات موجود در پرونده بیماران صورت گرفت.
یافتهها: بیماران با تشخیص هوچکین نسبت به بیماران با تشخیص مالتیپل میلوما پیوندپذیری میلوئیدی دیرتری داشتند (0/06=P) و به ازای یک واحد افزایش در تعداد تزریق پلاکت، پیوندپذیری میلوئیدی دیرتر رخ میدهد (0/09=P). بیماران با تشخیص هوچکین نسبت به بیماران با تشخیص مالتیپل میلوما که میزان پیوندپذیری پلاکتی دیرتری داشتند به ازای یک واحد افزایش در تعداد تزریق پلاکت، پیوندپذیری پلاکتی دیرتر رخ میدهد(0/05=P). عوامل خطر معنادار در تجزیه و تحلیل تک متغیره وارد مدل چندگانه شدند که در میان آنها تعداد تزریق کیسه خون با مدت زمان بستری در ارتباط بود (0/0001P<).
استنتاج: پیوندپذیری میلوئیدی و پلاکتی با میزان دریافت فرآوردههای خونی در ارتباط میباشند و حمایتهای ترانسفیوژن میبایست به میزان صحیح و نه بیش از حد برای بیمار صورت گیرد. زیرا ممکن است طول مدت بستری بیماران را افزایش دهد.