دوره 31، شماره 204 - ( دی 1400 )                   جلد 31 شماره 204 صفحات 156-151 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sahebnasagh A, Basiratian A, Zahmatkesh A, Hajimaghsoudi M, Saghafi F. Investigating the Use of Pantoprazole in Yazd Shahid Rahnemoon Hospital, 2019. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 31 (204) :151-156
صاحب نسق عادله، بصیرتیان علی، زحمتکش امیرحسین، حاجی مقصودی مجید، ثقفی فاطمه. ارزیابی نحوه و میزان مصرف پنتوپرازول تزریقی در بیمارستان شهید رهنمون یزد، 1398. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (204) :151-156

سابقه و هدف: داروهای مهارکننده پمپ پروتون (PPI) یکی از اصلیترین داروها برای درمان اختلالات مرتبط با اسید معده میباشند. پنتوپرازول، با حداقل تداخلات دارویی، از پرکاربردترین داروهای این دسته میباشد. مطالعات گذشته نشان میدهند حدود 25 تا 75درصد موارد استفاده از فرم تزریقی این دارو بدون اندیکاسیون است. بنابراین این دارو باعث تحمیل هزینههای سنگینی به نظام سلامت میشود. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان و اندیکاسیون مصرف پنتوپرازول تزریقی در بیمارستان شهید رهنمون درشهر یزد انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه مشاهده ای مقطعی در بازه زمانی فروردین تا آذرماه سال 98 در بیمارستان شهید رهنمون یزد بر روی 72 بیمار بستری در بخشهای مراقبتهای ویژه، داخلی و اورژانس انجام شد. اطلاعات دموگرافیک و بالینی بیماران، ریسک فاکتورها، اندیکاسیون و دوز مصرفی پنتوپرازول جمعآوری شد. در نهایت، تشخیص منطقی بودن تجویز پنتوپرازول در بیمار با مقایسه با اطلاعات دارو از بانک اطلاعاتی معتبر up-to-date و زیر نظر داروساز بالینی شاغل در بیمارستان انجام میگرفت.
یافتهها: در مجموع از 60 بیمار دریافتکننده فرم تزریقی پنتوپرازول، 8/52 درصد توانایی دریافت فرم خوراکی را داشتند و 4/69 درصد از کل بیماران هیچ اندیکاسیونی برای دریافت پنتوپرازول تزریقی را نداشتند.
استنتاج: با توجه به نتایج مطالعه حاضر، استفاده از پنتوپرازول تزریقی در اغلب بیماران اندیکاسیون ندارد و باید در بیمارستان ها، گایدلاینهای مصرف منطقی پنتوپرازول، جهت پیشگیری از تجویز غیرمنطقی آن تصویب شود.
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: داروسازی بالینی