دوره 31، شماره 205 - ( بهمن 1400 )                   جلد 31 شماره 205 صفحات 88-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kuhestani S, Shokrzadeh M, Aghajanshakeri S, Shokrzadeh S. Protective Effects of Simvastatin on Cytotoxicity and Oxidative Stress in Human Gingival Fibroblasts Cells Exposed to Venlafaxine. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 31 (205) :81-88
کوهستانی سینا، شکرزاده محمد، آقاجان شاکری شقایق، شکرزاده شقایق. اثرات محافظتی سیمواستاتین بر سمیت سلولی و استرس اکسیداتیو سلول های فیبروبلاست لثه انسانی در مواجهه با داروی ونلافاکسین. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (205) :81-88

سابقه و هدف: ونلافاکسین(Venlafaxine) یک داروی ضد افسردگی از خانواده مهارکنندههای بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین(SNRIs) میباشد. مطالعات اخیر مکانیسمهای متعددی پیرامون سمیت سلولی ناشی از ونلافاکسین را یافتهاند، که ازجمله آن میتوان به کاهش دفاع آنتیاکسیدانی بدن با کاهش میزان گلوتاتیون داخل سلولی و افزایش میزان ذرات فعال اکسیژن (ROS) و در نهایت ایجاد استرس اکسیداتیو اشاره کرد. این مطالعه قصد دارد تا اثرات محافظتی داروی سیمواستاتین (Simvastatin) را در برابر سمیت سلولی و استرس اکسیداتیو ناشی از ونلافاکسین در رده سلولی فیبروبلاست لثه مورد سنجش قرار دهد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی کشت سلولی، فاکتور سمیت سلولی (IC50)، استرس اکسیداتیو (میزان ROS) ناشی از ونلافاکسین به عنوان مدل سایتوتوکسیک بررسی شد. پس از به دست آوردن غلظت اپتیمم سمی ونلافاکسین در غلظت 400 μM، اثرات محافظتی سیمواستاتین در غلظتهای (50، 100، 150 و200 μM) در همه تستها بهصورت
pre-treatment به همراه ونلافاکسین بررسی شد.
یافتهها: سیمواستاتین در غلظتهای100 و 150 و 200 میکرومولار تفاوت معناداری با ونلافاکسین در زنده مانی سلولهای فیبروبلاست لثه داشت(0/05>P) و (0/01>P). همچنین سیمواستاتین با کاهش سطح ذرات فعال اکسیژن در دو غلظت 150 و 200 میکرومولار اثرات ونلافاکسین را بهطور معنیداری کاهش داد (0/01>P).
استنتاج: با توجه به نتایج مطالعه حاضر، سیمواستاتین از رده سلولی فیبروبلاست لثه در برابر استرس اکسیداتیو و سمیت سلولی ناشی از ونلافاکسین در غلظتهای طراحی شده محافظت میکند.
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: سم شناسی