دوره 31، شماره 204 - ( دی 1400 )                   جلد 31 شماره 204 صفحات 84-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mouodi S, Khandan S, Hosseini S R, Ghadimi R, Bijani A. Anthropometric Changes Over Five Years in Older Adults and its Association with Demographic Characteristics, Muscle Strength and Comorbid Disorders: A Longitudinal Population-Based Study. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 31 (204) :73-84
موعودی سیمین، خندان شقایق، حسینی سید رضا، قدیمی رضا، بیژنی علی. تغییر پنج ساله شاخص های تن سنجی در سالمندان و همراهی آن با ویژگی های جمعیت شناختی، قدرت عضلانی و بیماری های همراه: مطالعه طولی مبتنی بر جمعیت. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1400; 31 (204) :73-84

سابقه و هدف: جمعآوری دادههای تن سنجی جهت ارزیابی سلامت بالغین نقش مهمی دارد. این مطالعه با هدف ارزیابی تغییرات پنج ساله شاخص‌های تن سنجی سالمندان و همراهی آن با ویژگیهای جمعیتشناختی، قدرت عضلانی و بیماریهای همراه انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه طولی، بخشی از مطالعه کوهورت سالمندان امیرکلا (AHAP)، در شمال ایران در مقطع زمانی سال 95-1390 است.سالمندانی که داده‌های تن سنجی ایشان در بانک اطلاعاتی کوهورت AHAP موجود بود، به‌طریق سرشماری وارد مطالعه شدند. علاوه بر متغیرهای جمعیت شناختی و بیماری های همراه، شاخص‌های تن‌سنجی (شامل قد، وزن، نمایه توده بدنی، دور گردن، دور کمر، دور باسن، نسبت دور کمر به باسن (WHR) و نسبت دورکمر به قد (WHtR)) نیز اندازهگیری شد و مقدار تغییر پنج ساله آنها محاسبه شد.
یافتهها: از مجموع 897 سالمند، قد، دور گردن، دورکمر، دور باسن، WHtR (0/001>P) و WHR (0/031P=) کاهش معنی‌دار داشت. کاهش وزن معنی‌دار نبود(0/152P=). نمایه توده بدنی افزایش داشت(0/001>P) و کاهش مقدار قد، دور گردن، دورکمر، دور باسن و WHtR در بین دو جنس تفاوت معنی‌دار آماری داشت(0/001>P). تغییرات پنج ساله قد و دور باسن با تعداد بیماری‌های همزمان در سالمندان همبستگی معنی‌دار مستقیم داشت، قدرت عضلانی بازو و چهار سر ران با تعداد بیماری‌های همراه همبستگی معنی‌دار معکوس نشان داد.
استنتاج: با این مطالعه الگویی از کاهش معنیدار قد، دور گردن، دور کمر، دور باسن، نسبت دور کمر به باسن و نسبت دور کمر به قد و افزایش نمایه توده بدنی سالمندان در طول پنج سال معرفی شد. ضمن اینکه همراهی معنی دار تغییرات قد و دور باسن و همراهی قدرت عضلانی با بیماری­های همراه نشان داده شد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: طب سالمندان