دوره 32، شماره 212 - ( شهریور 1401 )                   جلد 32 شماره 212 صفحات 146-140 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farmani M, Shahini Shams Abadi M, Ahmadi A, Arjmand M, Soleimai A, Habibi Dastenaei Z. Comparing Serum Procalcitonin Levels Between Patients with Acute Exacerbation of Chronic Obstructive Pulmonary Disease and Patients with Acute Exacerbation of Asthma. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (212) :140-146
فرمانی علی، شاهینی شمس آبادی میلاد، احمدی علی، ارجمند محمد حسن، سلیمانی اکبر، حبیبی زهرا. مقایسه سطح پروکلسیتونین سرم در بیماران با تشدید حاد بیماری مزمن انسدادی ریه و بیماران با تشدید حاد آسم. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (212) :140-146

سابقه و هدف: پروکلسیتونین سرم (PCT) نشانگر عفونت باکتریایی است که میتواند تجویز آنتی‌‌بیوتیک را کاهش دهد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف مقایسه پروکلسیتونین سرم در بیماران با تشدید حاد COPD و آسم و ارتباط آن با عملکرد ریه و فاکتورهای التهابی انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، بیماران با تشدید حاد آسم (46 نفر) و COPD (23 نفر) مراجعه‌‌کننده به بیمارستان کاشانی شهرکرد، در سال 1399، وارد مطالعه شدند و پس از کسب اطلاعات کلینیکی و دموگرافیک، تحت اسپیرومتری قرار گرفته و پروکلسیتونین، ESR، گلبولهای سفید و PMN نمونه خون آن‌ها تعیین شد. داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 19 تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: بیماران با تشدید COPD و آسم بر حسب سن، جنس، بستری در ICU و درصد FEV1 تفاوت معنی‎داری داشتند (0/05P<) ولی بر حسب میانگین ESR، WBC و PMN تفاوت معنی‎داری نداشتند (0/05P>). نتایج PCT مثبت نیز در گروه‌های آسم و COPD به ‎ترتیب 8/7 و 56/5 درصد بود که تفاوت معنی‌‎داری داشت. در آنالیز رگرسیون لجستیک، متغیرهای جنسیت و FEV1 اثر معنیداری بر سطح PCT داشتند (نسبتشانس0/192 و 0/958).
استنتاج: پروکلسیتونین در بیماران با تشدید COPD بیش‌تر از بیماران با تشدید آسم بوده است که نشان‌دهنده نقش تشدید باکتریایی در COPD می‌باشد.
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: داخلی