دوره 23، شماره 106 - ( آبان 1392 )                   جلد 23 شماره 106 صفحات 118-113 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mehrabi S, Nazari S, Ghafarian Shirazi H, Hadinia A. Comparison of the Efficacy and Adverse Effects of Sterile Water with Normal Saline in Percutaneous Nephrolithotomy (PCNL). J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 23 (106) :113-118
محرابی صدراله، نظری سمیرا، غفاریان شیرازی حمیدرضا، ‌هادی‌نیا ابوالقاسم. مقایسه‌ کارایی و عوارض آب استریل با سرم فیزیولوژی به عنوان مایع شستشو در عمل پرکوتانئوس نفرولیتوتومی . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (106) :113-118

سابقه و هدف: مایع شستشو که به طور معمول در عمل PCNL (Percutaneous nephrolithotomy) استفاده می‌شود، جذب سیستمیک دارد و با مشکلاتی همراه است. هدف از این مطالعه مقایسه کارایی و عوارض آب استریل و سرم فیزیولوژی به عنوان مایع شستشو در عمل پرکوتانئوس نفرولیتوتومی بود. مواد و روش‌ها: در این کارآزمایی بالینی تعداد 94 بیمار بالاتر از 18 سال مبتلا به سنگ کلیه یا سنگ ابتدای حالب فوقانی که کاندید عمل PCNL بودند، بعد از اخذ رضایت کتبی به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. PCNL تحت بی حسی نخاعی و در وضعیت پرون به روش استاندارد در گروه شاهد با استفاده از سرم فیزیولوژی و در گروه مداخله با استفاده ازآب استریل انجام شد. متغیر‌های مورد بررسی قبل، حین و بعد از عمل شامل الکترولیت‌های سرم، هزینه و طول مدت عمل و ‌هاپتوگلوبین بعد از عمل در دو گروه با هم مقایسه شدند. برای آنالیز داده‌ها از نرم‌افزار SPSS نسخه 15 و آزمون‌های آماری 2χ و Paired-t استفاده شد. یافته‌ها: خصوصیات دموگرافیک، مدت زمان عمل، الکترولیت‌های سرم و میزان مایع شست و شو‌دهنده در دو گروه یکسان بود. میانگین میزان ‌هاپتوگلوبین بعد از عمل در گروه‌های شاهد و مداخله به ترتیب 38/0 ± 14/1 و 53/0 ± 29/1 میلی‌گرم در دسی‌لیتر بود (263/0 = P). میانگین هزینه در دو گروه‌ شاهد و مداخله به ترتیب 117234 و 25400 ریال بود (001/0 = P). استنتاج: استفاده از آب مقطر به عنوان مایع شست و شودهنده در عمل PCNL ارزان، ایمن و در دسترس است و در مقایسه با سرم فیزیولوژی دارای عوارض جانبی قابل توجهی نمی‌باشد.