دوره 32، شماره 215 - ( آذر 1401 )                   جلد 32 شماره 215 صفحات 94-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zarghami M, Khosravi A, Alipour A, Saberi M, Babakhanian M. Substance-Related Mortality in Iran: A Retrospective Study of National Registered Data (2014-2018) Using Joinpoint Regression Analysis. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (215) :81-94
ضرغامی مهران، خسروی اردشیر، علی پور عباس، صابری مهدی، باباخانیان مسعوده. تحلیل روند و بررسی عوامل مرتبط با مرگ و میر ناشی از سوء مصرف مواد با استفاده از داده های ثبت شده ملی (1397-1393): مدل رگرسیون نقاط اتصال. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (215) :81-94

سابقه و هدف: بهمنظور طراحی و اجرای مداخلات پیشگیرانه و درمانی سوءمصرف مواد، این مطالعه با هدف تحلیل روند و بررسی عوامل مرتبط با مرگ و میر ناشی از سوءمصرف مواد، اجرا شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، دادههای مربوط به 6810 مرگ ناشی از سوءمصرف مواد ثبت شده در سامانه نظام ثبت و طبقه‌بندی علل مرگ (تعریف شده با معیار ICD-10) و بر اساس گزارش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان پزشکی قانونی کشور بود که طی سالهای 1397-1393 جمع آوری شده  و شامل متغیرهای سن، جنس، نحوه مسمومیت و نوع ماده بود، مورد بررسی قرار گرفت. توصیف دادهها و بررسی روند زمانی نوع ماده‌ی مصرفی با آزمون رگرسیون نقاط اتصال و محاسبه درصد تغییرات سالیانه(APC) و میانگین درصد تغییرات سالیانه (AAPC) با نرمافزارهای SPSS23 و Joinpoint Regression Program4.9.00 انجام شد.
یافتهها: میانگین سنی متوفیان 0/17±39/2 سال و درصد عمده آن‌ها مردان بودند. بیشترین آمار فوت در مناطق مرکزی و سپس مناطق غربی ایران و مربوط به مسمومیت با مواد افیونی بود. مسمومیت تصادفی و سپس مسمومیت با قصد نامشخص فراوانترین علل بودند. طی این سالها در کل ایران، مرگ با مواد افیونی (0/008=P، 27/2=APC) و محرکها (0/1=P، 10/249=APC) روندی افزایشی داشت و یک نقطه خیز در سال 1393 را نشان داد. در دو گروه مسکن-آرام بخش-ضداضطراب‎‎ها و سایر مواد روند کاهشی یافت شد، اما از نظر آماری معنادار نبود. برای مرگ با مصرف الکل روندی مشاهده نشد.
استنتاج: روند رو به رشد مرگهای تصادفی، به خصوص ناشی از مصرف مواد افیونی، به ویژه در میانسالان مرد قابل توجه است و نیاز به اقدامات لازم برای محدود کردن این روند دارد. تشدید نظارتهای دارویی و در دسترس قرار دادن و آموزش استفاده از نالوکسان به عنوان یک پادزهر اضطراری برای بیش مصرف بیش مواد افیونی به خانوادهها، پلیس و اورژانس در مراحل اولیه مسمومیت با مخدرها پیشنهاد میشود.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: روانپزشکی