دوره 32، شماره 213 - ( مهر 1401 )                   جلد 32 شماره 213 صفحات 64-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

Memarian M, Yarmohammadi M, Atashgahian R, Ghorbani R, Gholami E, Asadi I. Comparing the Effect of Simple Filtration Hemodialysis and Ultrafiltration Hemodialysis on Arterial Oxygen Saturation and Blood Pressure in Chronic Dialysis. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (213) :55-64
معماریان محمد، یارمحمدی ملیحه، آتشگاهیان ریحانه، قربانی راهب، غلامی عماد، اسدی ایلیا. مقایسه‌ی اولترافیلتراسیون و فیلتراسیون ساده بر میزان اکسیژن شریانی و فشار خون در دیالیز بیماران دیالیزی مزمن. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (213) :55-64

سابقه و هدف: هیپوکسمی و افت فشارخون، از عوارض مهم همودیالیز در بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه میباشد که با عوامل متعددی از جمله روش فیلتراسیون به‌کار رفته ارتباط دارد. هدف از این مطالعه، مقایسه UF modeling و فیلتراسیون ساده در دیالیز بیماران دیالیزی مزمن بر میزان اکسیژن شریانی و افت فشار خون بود.
مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 68 بیمار که در آذر و دی ماه سال 1398، در بیمارستان کوثر سمنان تحت دیالیز قرار گرفته بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. قبل و بعد از هر جلسه دیالیز، اطلاعات بالینی شامل ضربان قلب، فشارخون و اشباع اکسیژن شریانی، و نیز پالس اکسیمتر مستقر بر بالین بیمار استخراج گردید. به‌صورت تصادفی، دیالیز نیمی از بیماران ماه اول به‌صورت ساده و ماه بعد با تنظیم UF modeling و دیالیز نیمی دیگر ازبیماران ماه اول بر روی UF modeling و ماه دوم به صورت ساده انجام گردید. دیتاهای توسط نسخه 23 از برنامه SPSS تحلیل آماری صورت گرفت.
یافتهها: تغییرات اشباع اکسیژن شریانی در جلسات دوم (0/037=P)، پنجم (0/002=P) و یازدهم (0/001<P)، نسبت به جلسه اول و تغییرات فشار خون سیستولیک در جلسات دوازدهم (0/003=P) و سیزدهم (0/034=P) نسبت به جلسه اول در گروه UF modeling، کمتر از گروه فیلتراسیون ساده بود.
استنتاج: دیالیز به روش UF modeling نسبت به فیلتراسیون ساده، ثبات اکسیژن بیش‌تر و افت فشارخون کم‌تری را برای بیماران دیالیزی بهوجود آورده و میتواند روش مناسبی جهت کاهش عوارض جانبی انجام دیالیز در بیماران باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: نفرولوژی