دوره 32، شماره 210 - ( تیر 1401 )                   جلد 32 شماره 210 صفحات 99-88 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nasiri E, Ganjipour A, Nasiri R, Bathaei S A. Correlation between Mizaj and Frequency of Clinical Signs in Patients with COVID-19. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (210) :88-99
نصیری ابراهیم، گنجی پور علیرضا، نصیری رضا، بطحائی سید احمد. بررسی همبستگی مزاج با فراوانی علایم بالینی بیماری کووید-19. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (210) :88-99

سابقه و هدف: ابتلا به ویروس کرونا علایم متفاوت و آزار دهنده‌ای را در مبتلایان ایجاد می‌کند. مزاج در طب سنتی ایران ویژگی اختصاصی هر انسان و قابل تدبیر است. هدف این مطالعه تعیین ارتباط مزاج با فراوانی علایم بیماران کووید-19 بود.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی، تمامی علایم بالینی تجربه شده در بیماران کووید-19 که در دوره نقاهت تحت مراقبت بودند مثل تب، سرفه، لرز و غیره، به روش مصاحبه ثبت شد. برای تعیین مزاج فعلی مفرد فاعله و منفعله از پرسشنامه سلمان نژاد استفاده شد. شدت علامت بر حسب تعداد آن‌ها به ضعیف، متوسط و شدید تعیین شد. رابطه مزاج با علایم و همبستگی آن‌ها با آزمون‌های کای دو و ضریب همبستگی پیرسون نشان داده شد.
یافتهها: 168 بیمار، با میانگین سنی 13/3± 48 سال، حداقل 4 و حداکثر 30 روز در نقاهتگاه مراقبت شدند. 73/2 درصد بیماران تب، تنگی نفس و سرفه داشتند. 47/6 درصد مزاج سرد، 26/2 درصد گرم و یا معتدل داشتند. فراوانی علایم شدید در سردمزاجان بیش‌تر از معتدل و گرم مزاجان بود ولی معنی‌دار نبود(0/204=P). اختلاف دردهای عضلانی در افراد سردمزاج بیش‌تر و با گرم و معتدل قابل ملاحظه بود (0/006 P=). ضریب همبستگی‌ تری و خشکی با شدت علایم برابر 0/046> P و 0/554= R بود. بین گرمی، سردی با علائم بالینی همبستگی بود (0/489= R و 0/054> P).
استنتاج: بیماران کووید-19، که مزاج سرد و یا تر داشتند، علایم بیش‌تری داشتند، لذا حمایت، مراقبت و تدابیر پیشگیری کننده طب سنتی ایرانی برای افراد با مزاج سرد یا تر در مواجهه با ویروس کرونا پیشنهاد میشود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: طب سنتی