دوره 32، شماره 209 - ( خرداد 1401 )                   جلد 32 شماره 209 صفحات 162-146 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohagheghian A, Hooshmand Rad S, Ayagh K, Shirzad-Siboni M. Photocatalytic Removal of Acid Blue 113 Dye from Aqueous Solutions Using Zinc Oxide-Kaolin Nanocomposite under Visible Light Irradiation. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (209) :146-162
محققیان آزیتا، هوشمند راد شبنم، ایاغ کبری، شیرزاد سیبنی مهدی. حذف فتوکاتالیستی رنگ اسیدبلو113 از محیط های آبی با استفاده از نانوکامپوزیت اکسید روی-کائولین در حضور نور مرئی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (209) :146-162

سابقه و هدف: صنایع نساجی مقادیر زیادی پساب رنگی تولید میکنند. شایان ذکر است که رنگهای سنتتیک به دلیل مشخصات سمیّت و سرطانزایی، مشکلات جدّی برای سلامت انسان و موجودات آبزی ایجاد میکنند. بنابراین در این مطالعه، اسیدبلو113 به دلیل پایدار بودن و مقاومت بالا در برابر روشهای معمول تصفیه، بهعنوان آلاینده هدف انتخاب شده است.
مواد و روشها: سنتز نانوکامپوزیت اکسید روی-کائولین با روش ساده همرسوبی انجام شد. ساختار کریستالی، گروههای عاملی، مورفولوژی و ترکیب عنصری نانوذرات سنتز شده به ترتیب توسط آنالیزهای XRD، FT-IR، SEM و EDX مشخص شد. سپس پاسخ فتوکاتالیستی این نانوکامپوزیت از طریق تخریب رنگ اسیدبلو113 در حضور نور مرئی بررسی شد. همچنین تأثیر پارامترهای عملیاتی مانند pH، مقدار کاتالیست، غلظت اولیّه رنگ اسیدبلو113، گازهای مختلف، انواع ترکیبات آلی و بازیافت کاتالیست بر عملکرد فتوکاتالیستی در راکتور ناپیوسته بررسی شد.
یافتهها: آنالیز SEM، ساختار کروی نانوکامپوزیت اکسید روی-کائولین را تأیید کرد. حضور ترکیبات آلی در محیط آبی، کاهش کارایی حذف رنگ اسیدبلو113 را در پی داشت. بالاترین کارایی حذف (84/33 درصد) در مقدار کاتالیست g.L-1 0/4، غلظت اولیّه رنگ mg.L-1 20 و pH برابر با 7 بهدست آمد. کاتالیست حاصله (اکسید روی-کائولین) در مقایسه با نانوذرات اکسید روی و کائولین، فعالیّت فتوکاتالیستی مؤثرتری در تخریب رنگ اسیدبلو113 نشان داد. تخریب رنگ اسید بلو113، از معادله سینتیکی درجه اول (Kobs برابر با min-1 0/122 و R2 برابر با 0/9516) و مدل لانگمویر- هینشلوود (KC برابر با mg.L-1.min-1 0/278 و KAB113 برابر با L.mg-1 0/128) تبعیّت کرد.
استنتاج: عملکرد مطلوب سیستم اکسید روی-کائولین/ نور مرئی، کاربرد عملی این سیستم را در تصفیه آب تأیید نمود.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست