اکبری هوشنگ، محمدی فارسانی نفیسه، نصیری ابراهیم، سیاه پوشت خاچکی علی. بررسی مقایسهای اثر بی دردی تجویز داخل نخاعی متوکلوپرامید و لیدوکائین در موش صحرایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (214) :35-42
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-18053-fa.html
چکیده: (1205 مشاهده)
سابقه و هدف: درد، احساس ناخوشایندی است که به منظور کاهش آن از دو روش دارویی و غیردارویی استفاده میشود. اثر ضددردی متوکلوپرامید در برخی مطالعات گزارش شدهاست. با توجه به این اثرات، هدف این پژوهش بررسی مقایسهای اثر بی دردی تجویز داخل نخاعی متوکلوپرامید و لیدوکائین در موش صحرایی بود.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع مداخلهای- تجربی است. دراین مطالعه از 30 سر موش صحرایی نر استفاده شد، که در 5گروه شش تایی قرار گرفتند. گروه اول mg/kg 5/2، گروه دوم mg/kg 5 ،گروه سوم mg/kg 10 متوکلوپرامید نخاعی و گروه چهارم mg/kg 1 لیدوکایین دریافت کردند. به گروه پنجم(شاهد) تنها آب مقطر تزریق شد. آستانه ی درد با آزمون tail flick و شدت درد توسط آزمون فرمالین سنجیده شد. شدت کمی درد هر 5 دقیقه به مدت یک ساعت اندازهگیری شد. آنالیز آماری دادههای مربوط به زمان شروع بیدردی و شدت درد با نرمافزار spss26 و آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و کروسکال والیس انجام گرفت.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد که آستانه درد در گروه دریافتکننده لیدوکایین از همه بیشتر بود (P=0/003). بین گروه شاهد و گروه دریافتکننده 2/5 میلیگرم متوکلوپرامید اختلاف معنیداری در شروع درد وجود نداشت (P=0/079). شدت کمی درد هر 5 دقیقه به مدت یک ساعت اندازهگیری شد. یافته ها نشان داد که شدت درد درگروه دریافتکننده لیدوکایین از سایر گروهها کمتر بود و همچنین شدت درد در گروه دریافتکننده 10 میلیگرم متوکلوپرامید در مقایسه با سایر گروههای دریافت کننده متوکلوپرامید کمتر بود(0/019 P=).
استنتاج: از نتایج این مطالعه چنین برداشت شد که داروی متوکلوپرامید در کاهش شدت درد بعد از عمل جراحی موثر است و هرچه دوز تزریق دارو افزایش پیدا کند، میزان تاثیر آن نیز بیشتر خواهد بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
بیهوشی