دوره 32، شماره 213 - ( مهر 1401 )                   جلد 32 شماره 213 صفحات 54-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shokrzadeh M, Shaki F, Amani N. Effect of Clarithromycin on Enhancement of Doxorubicin-induced Cytotoxicity and Apoptosis in A549 Tumor-Cell Line. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (213) :42-54
شکرزاده محمد، شکی فاطمه، امانی ناهید. ارزیابی اثر کلاریترومایسین در افزایش سمیت سلولی و آپاپتوز ناشی از دوکسوروبیسین در رده سلولی سرطان ریه (A549). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (213) :42-54

سابقه و هدف: امروزه، یکی از رویکردهای جدید درمان سرطان، استفاده از رژیمهای چند دارویی یا درمان ترکیبی است که دو یا چند عامل دارویی را ترکیب میکنند. هدف درمان ترکیبی، افزایش کارایی داروی ضد سرطان، و در کنار آن کاهش سمیت و جلوگیری از بروز مقاومت دارویی می‌باشد. در این مطالعه، به بررسی اثر سینرژیست ترکیب دو داروی کلاریترومایسین و دوکسوروبیسین در رده سلولی سرطان ریه سلول غیر کوچک، A549، پرداخته شد.
مواد و روشها: سمیت ترکیبی کلاریترومایسین و دوکسوروبیسین در سلول‌های A549 توسط تست MTT ارزیابی شد. ماهیت برهمکنش مشاهده شده بین دوکسوروبیسین و کلاریترومایسین، با استفاده از نرمافزار Compusyn و بر اساس روش اصلاح شدهی Chou and Talalay آنالیز گردید. جهت بررسی مکانیسم مولکولی دخیل در سینرژیسم دارویی، آپاپتوز به روش رنگ آمیزی دوگانه سلول‌ها با Annexin/PI اندازه گیری شد.
یافتهها: براساس نتایج حاصل از اندازهگیری میزان بقای سلولی و آنالیز برهمکنش دارویی، کلاریترومایسین در غلظت 500 میکرومولار به طور سینرژیست موجب کاهش IC50 دوکسوروبیسین گردید. افزایش سمیت دوکسوروبیسین توسط کلاریترومایسین با افزایش مرگ آپاپتوتیک در رده سلولی A549 همراه بود.
استنتاج: کلاریترومایسین کاندید مناسبی برای ترکیب با سایر داروهای ضد سرطان در سطح مطالعات سلولی می‌باشد. هرچند که به تحقیقات بیشتری برای بررسی کاربرد کلاریترومایسین در درمان کمکی سرطان نیاز است.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: سم شناسی