چکیده: (1027 مشاهده)
سابقه و هدف: در سراسر جهان، از هر شش سالمند، یک نفر نوعی از سوءرفتار را تجربه کرده است. لذا این پژوهش با هدف تعیین مقایسه سوءرفتار و عوامل مرتبط با آن در سالمندان شهری و روستایی مراجعهکننده به مراکز بهداشتی شهرستان قائم شهر (1399) انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 250 سالمند با روش تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. جمعآوری دادهها با پرسشنامههای بررسی سوء رفتاربا سالمنددر خانواده، بررسی وضعیت شناخت(AMT)، بررسی وضعیت افسردگی(GDS)، ارزیابی فعالیتهای روزمره زندگی ابزاری سالمندان (IADL)و جمعیتشناختی- طبی انجام شده است. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 22،آزمونهای آمار توصیفی، آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس یکطرفه صورت گرفت.
یافتهها: میانگین سنی سالمندان 8/57±69/10 سال بوده است که 58/8 درصد از شرکت کنندگان، زن بودند.60 درصد از سالمندان شهری و 64/8 درصد از سالمندان روستایی حداقل یکی از انواع سوءرفتار را تجربه کرده بودند. در هر دو جامعه، بیشترین میزان سوءرفتار مربوط به سوءرفتار روانشناختی و کمترین میزان سوءرفتار مربوط به طردشدگی بود. همچنین بین عوامل جنسیت، تحصیلات، درآمد، وضعیت بیماری، تعداد داروی مصرفی، بی اختیاری ادرار، همراهان زندگی، تعداد فرزندان و شغل با سوءرفتار ارتباط معناداری وجود داشت (0/05< P).
استنتاج: با توجه به میزان بالای سوءرفتار نسبت به سالمندان بایستی آگاهی بخشی نسبت به آن در سالمندان و مراقبین آنها انجام گیرد و با طراحی مداخلات مناسب از عواقب این پدیده جلوگیری گردد.
نوع مطالعه:
گزارش کوتاه |
موضوع مقاله:
پرستاری