دوره 23، شماره 108 - ( دی 1392 )                   جلد 23 شماره 108 صفحات 89-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yazdani-Charati J, Zarghami M, Saadat S. Determining the factors affecting recurrence in bipolar I disorder using Andersen-Gill counting process model . J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 23 (108) :83-89
یزدانی چراتی جمشید، ضرغامی مهران، سعادت سمانه. به کارگیری مدل فرایند شمارشی Andersen- Gill در تعیین عوامل مؤثر بر عود اختلال دو قطبی نوع یک. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (108) :83-89

سابقه و هدف: اختلال دو قطبی نوع یک، اختلالی شدید است. سیر طبیعی و تظاهرات آن بسیار متغیر و اغلب با عود همراه می‌باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل مؤثر بر عود اختلال دو قطبی نوع یک با استفاده از مدل فرایند شمارشی Andersen- Gill انجام گرفت. مواد و روش‌ها: در یک مطالعه هم‌گروهی دو سو نگر، 255 بیمار (141 مرد و 114 زن) مبتلا به اختلال دو قطبی نوع یک با سابقه بستری در مرکز روان‌پزشکی زارع ساری به مدت 4 سال از گذشته و 1 سال از آینده و در مجموع، طی دوره پنج ساله (از فروردین 1386 تا اسفند 1390) مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات مورد نیاز از پرونده‌های پزشکی بیماران و تماس تلفنی با خانواده‌های آنان جمع‌آوری و در فرم‌هایی که حاوی متغیرهای دموگرافیکی، روان‌پزشکی و متغیرهای مربوط به عود بیماری بود، وارد گردید. جهت در نظر گرفتن کل موارد عود اختلال دو قطبی نوع یک و به منظور تعیین متغیرهای پیش‌بین عود، از مدل رگرسیونی فرایند شمارشی Andersen- Gill و بسته نرم‌افزار آماری STATA نسخه 10 استفاده شد. یافته‌ها: در کل، 693 مورد عود در طول دوره پیگیری رخ داد. عود در بیماران اختلال دو قطبی نوع یک شایع بود؛ به طوری که همه بیماران حداقل یک بار عود را تجربه نمودند. 29 نفر (4/11 درصد) فقط یک بار،90 نفر (3/35 درصد) دو بار، 87 نفر (1/34 درصد) سه بار، 25 نفر (8/9 درصد) چهار بار، 21 نفر (2/8 درصد) پنج بار و 3 نفر (2/1 درصد) شش بار دچار عود شدند. مدل رگرسیونی فرایند شمارشی Andersen- Gill نشان داد که تعداد برهه‌های قبلی، سابقه اختلالات روانی در بستگان درجه یک، مخاطره رخداد عود را افزایش (نسبت خطر بیشتر از 1، 05/0 > P) و وجود روان‌پریشی در هر عود مخاطره رخداد عود را کاهش (نسبت خطر کمتر از 1، 05/0 > P) می‌دهند. استنتاج: اختلال دو قطبی نوع یک، دارای عود زیادی می‌باشد. با برازش مدل رگرسیونی فرایند شمارشی Andersen- Gill برای پیش‌بینی متغیرهای تأثیرگذار بر رخداد عود اختلال دو قطبی نوع یک، مشخص گردید که تعداد برهه‌های قبلی، سابقه اختلالات روانی در بستگان درجه یک و وجود روان‌پریشی در هر عود متغیرهای پیش‌بین عود می‌ باشند.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: آمار زیستی