دوره 32، شماره 213 - ( مهر 1401 )                   جلد 32 شماره 213 صفحات 124-114 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salehi M, Ehsani H, Moosazadeh M, Kashi Z, Fardadamini M, Aryana M et al . Comparing Oral Health Related Quality of Life Between Patients with Thyroid Disorders and Healthy Individuals. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (213) :114-124
صالحی مائده، احسانی حدیث، موسی زاده محمود، کاشی زهرا، فرداد امینی مانا، آریانا مهدی و همکاران.. مقایسه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان در بیماران مبتلا به اختلالات تیروئید با افراد سالم. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (213) :114-124

سابقه و هدف: اختلالات غده تیرویید، دومین اختلالات شایع سیستم اندوکرین هستند که می‌توانند بر روی سلامت دهان و کیفیت زندگی وابسته به سلامت بیماران تاثیر بگذارند. هدف این مطالعه ارزیابی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان در بیماران مبتلا به اختلالات تیروییدی می‌باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه مورد-شاهدی از 43 شرکت‌کننده مبتلا به اختلالات تیروییدی و 43 فرد سالم سوالاتی مربوط به اطلاعات دموگرافیک، درگیری‌های سیستمیک، مصرف الکل، خشکی دهان، کیفیت زندگی وابسته به سلامت دهان، سال‌های ابتلا به بیماری و داروی مصرفی (از گروه مورد) پرسیده شد. سپس بیماران از نظر بالینی مورد معاینه قرار گرفتند و شاخص‌های سلامت دهان از جمله GI و PI و SBI و DMFT بر روی دندان‌های رمفورد ارزیابی شدند. نمونه بزاق غیرتحریکی هر دو گروه جمع‌آوری شد و وزن‌سنجی انجام گرفت. داده‌ها به‌وسیله نرم‌افزار SPSS 24 پردازش شدند. مقایسه متغیرهای کمی بین گروه‌های مورد و شاهد با آزمون تی مستقل یا معادل ناپارامتریک آن (من-ویتنی) صورت گرفت.
یافتهها: مقایسه بین متغیرهای کمی، تفاوت آماری معنی‌داری را بین کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان و دندان ADD-OHIP-14 (0/015P=) و میزان جریان بزاق تحریک نشده، GI، SBI، DMFT (0/05P<) در دو گروه نشان داد. در بین متغیرهای کمی، تنها شاخص DMFT در گروه مورد با کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان (OHRQOL) ارتباط آماری معنی‌دار و همبستگی مثبت داشت (0/038P= و 0/318r=).
استنتاج: کیفیت زندگی پایین‌تر مرتبط با سلامت دهان در بیماران مبتلا به اختلالات تیروییدی، توجه و پیگیری بیش‌تری را در جهت رفع مشکلات پریودنتال و دندانی ایشان می‌طلبد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: دندانپزشکی