دوره 22، شماره 97 - ( بهمن 1391 )                   جلد 22 شماره 97 صفحات 230-225 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shokrzadeh M, Parvaresh A, Shahani S, Habibi E, Zalzar Z. Cytotoxic Effects of Lagenaria siceraria Standl. Extract on Cancer Cell Lin. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 22 (97) :225-230
شکرزاده محمد، پرورش عاطفه، شاهانی سمیه، حبیبی عمران، زال زر زاوش. بررسی اثر سمیت سلولی عصاره گیاه Lagenaria siceraria بر روی رده سلول سرطانی ریه (A549). مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (97) :225-230

سابقه و هدف: شیمی درمانی یکی از روش‏های درمان سرطان می‏باشد، اما فقدان سایتوتوکسیسیتی انتخابی اغلب منجر به بروز عوارض جانبی غیرقابل تحمل می‏گردد. امروزه استفاده از گیاهان دارویی در درمان سرطان به دلیل عوارض جانبی کمتر از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است گیاه Lagenaria siceraria Standl به دلیل دارا بودن ترکیبات پلی فنلیک، کوکوربیتاسین‏ها، پکتین، فلاونوئید و ساپونین برای مطالعات سمیت سلولی با اهمیت می‏باشد. در این مطالعه اثرات سایتوتوکسیک عصاره میوه گیاه بر رده سلول سرطانی ریه مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش‌ها: ابتدا عصاره هیدروالکلی میوه گیاه به روش پرکولاسیون تهیه شد و سپس اثرات محلول‏های حاوی نمونه با غلظت‏های مختلف، (g/mlμ 5000، 1000،500، 250،100، 10، 1، 1/0)، بر روی رده سلولی سرطانی ریه (A549) توسط متد MTT بررسی شد. داروی سیس پلاتین به عنوان کنترل مثبت در نظر گرفته شد. محاسبات آماری برای مقایسه IC50 با استفاده از نرم‏افزار آماری Prism Ver.3 انجام و مقایسه داده‌ها با روش آنالیز واریانس (ANOVA) و t-test صورت گرفته است. یافته‏ها: یافته‏ها حاکی از آن است که میزان IC50 داروی ضد سرطان سیس پلاتین به عنوان یک داروی رایج در بازار به طور معنی‏داری کمتر از عصاره گیاه کدو قلیانی می‏باشد با این حال عصاره این گیاه اثر مهارکنندگی رشد قابل توجهی بر روی سلول سرطانی ریه نشان داد. استنتاج: نتایج نشان داد که عصاره گیاه Lagenaria siceraria یک ترکیب سایتوتوکسیک مؤثر بر روی سلول‏های سرطانی ریه می‏باشد و و باید بررسی‏های بیشتری در جهت یافتن ترکیبات مؤثر موجود در عصاره گیاه صورت گیرد تا گامی در جهت یافتن و طراحی داروهای جدید و مؤثر در درمان سرطان باشد (μg/ml 5/6 ± 094/93= IC50).
واژه‌های کلیدی: Lagenaria siceraria، رده سلولی سرطانی، IC50، MTTassay
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: سم شناسی