دوره 32، شماره 215 - ( آذر 1401 )                   جلد 32 شماره 215 صفحات 122-112 | برگشت به فهرست نسخه ها

Najafi A, Sharifi M, Pezhhan A. Effect of Lifestyle on Health Disorders Among Older Adults in Ahvaz. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (215) :112-122
نجفی عبدالرضا، شریفی منصور، پژهان علی. تاثیر سبک زندگی بر اختلال سلامتی سالمندان شهر اهواز. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (215) :112-122

سابقه و هدف: ورزش و شیوه زندگی فعال موجب به تعویق انداختن روند پیری میشود. شناخت بهتر سبک زندگی و سطح سلامت سالمندان در طراحی و اولویتبندی مداخلات مربوط به بیماری‌های مزمن، مفید است. لذا هدف این پژوهش تاثیر سبک زندگی بر اختلال سلامت سالمندان شهر اهواز در سال 1399 بود.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 1000 سالمند با روش تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. داده‌ها با پرسشنامه‌های سبک زندگی،کیفیت زندگی و اختلال سلامتی جمع‌آوری شد. سپس با نرم‌افزار SPSS22،آزمون‌های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون یا معادل ناپارامتری آن ضریب همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل شد و برای آزمون مدل نظری تحقیق و اعتبار پرسشنامه، مدلسازی معادلات ساختاری با نرمافزار AMOS صورت گرفت.
یافتهها: میانگین سنی سالمندان 6/5±69/5 سال و 9/50 درصد، مرد بودند. 51 درصد دارای اضافه وزن و 23 درصد چاق بودند. بر اساس نتایج تحلیل عاملی تاییدی، اختلال سلامتی با سلامت اجتماعی، کیفیت زندگی، سلامت روحی-روانی، سبک زندگی، عوامل فردی، سلامت معنوی و فیزیکی بهترتیب با ضرایب استاندارد شده23/1، 0/99، 0/78-، 0/57، 0/52، 0/49 و 0/46- ارتباط معنیداری داشت(0/05<P). بر اساس ضریب تعیین، بعد روحی- روانی 61 درصد، بعد معنوی 51 درصد، سبک زندگی 33 درصد، عوامل فردی 27 درصد، بعد اجتماعی 24 درصد و بعد فیزیکی با 21 درصد، متغیر پنهان اختلال سلامتی را تبیین میکنند. در برازش مدل سبک زندگی، شاخص ریشه میانگین مربعات خطای برآورد (RMSEA) برابر با 0/052 بود، که نشان میدهد مدل برازش قابل قبولی دارد.
استنتاج: آگاهی سالمندان در خصوص سبک زندگی سالم ضروری است و میتوان با آموزشهای شیوه زندگی سالم،گامی در ارتقای سلامتی این گروه آسیبپذیر جامعه برداشت. کلاسهایی نظیر آموزش مدیریت اختلال اضطراب و تغذیه سالم و برنامههای تفریحی ازجمله راهکارهای پزشکی است.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت خانواده