دوره 32، شماره 213 - ( مهر 1401 )                   جلد 32 شماره 213 صفحات 28-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbari S, Talebi Z, Talebpour Amiri F, Naderi M, Shaki F. Curcumin Ameliorates Sodium Valproate Induced Neurotoxicity through Suppressing Oxidative Stress and Preventing Mitochondrial Impairments. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (213) :15-28
اکبری شعله، طالبی زهرا، طالب پور امیری فرشته، نادری ملوس، شکی فاطمه. اثرات کورکومین در محافظت سمیت عصبی ناشی از والپروات سدیم از طریق سرکوب استرس اکسیداتیو و جلوگیری از اختلالات میتوکندری. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (213) :15-28

سابقه و هدف: کورکومین یک ترکیب پلیفنولیک طبیعی در زردچوبه است. کورکومین پاک‌کننده قوی رادیکالهای آزاد است و با خواص آنتی اکسیدانی، اثرات معنیداری را در کاهش آسیب اکسیداتیو دارد. والپروات سدیم از طریق استرس اکسیداتیو و ایجاد اختلال درعملکـرد میتوکنـدری سـبب بـروز آسـیب بـافتی می‌شـود. در ایـن مطالعه، اثرات محافظتی کورکومین بر استرس اکسیداتیو و سمیت میتوکندریایی ناشی از والپروات سدیم در بافت مغز رت مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: موش‌های صحرایی نر با والپروات سدیم (500 میلی‌گرم بر کیلوگرم در روز، داخل صفاقی) به تنهایی یا همراه با دوزهای مختلف کورکومین (25، 50 و 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم در روز، داخل صفاقی) و ویتامین C (۱۰۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم در روز، داخل صفاقی) به مدت 8 هفته مواجهه داده شدند. سپس بافتهای مغز جدا شد و فاکتورهای استرس اکسیداتیو، اختلال عملکرد میتوکندری و تغییرات هیستوپاتولوژیک بافت ارزیابی شد.
یافتهها: سدیم والپروات باعث اختلال عملکرد میتوکندری، افزایش پارامترهای استرس اکسیداتیو و ایجاد تغییرات هیستوپاتولوژیک معنیداری در بافت مغز شد. تجویز کورکومین القای آسیب اکسیداتیو، اختلال عملکرد میتوکندری و تغییرات هیستوپاتولوژیک ناشی از والپروات سدیم را در بافت مغز کاهش داد.
استنتاج: اثر محافظتی کورکومین در برابر سمیت عصبی ناشی از والپروات سدیم نشان داد که ممکن است به فعالیت آنتیاکسیدانی آن نسبت داده شود. بنابراین می‌توان آن را یک مکمل موثر در برابر استرس اکسیداتیو و اختلال عملکرد میتوکندری ناشی از سدیم والپروات در بافت مغز در نظر گرفت.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: داروسازی