دوره 32، شماره 215 - ( آذر 1401 )                   جلد 32 شماره 215 صفحات 175-169 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asaiyan H, Danshfar Z, Lashtoo Aghaee B, Jozpanahi M, Zeighami H, Shafizadeh Arjmandi A et al . DNA Determination of Candida Species in Blood Cultures of Patients in Oncology Department and Intensive Care Unit in Zanjan Valiasr Hospital, 2017-2018. J Mazandaran Univ Med Sci 2022; 32 (215) :169-175
عصائیان حمیدرضا، دانش فر زهرا، لشتوآقائی بهاره، جزپناهی منیژه، ضیغمی حبیب، شفیع زاده ارجمندی احمد و همکاران.. شناسایی گونه های کاندیدا جدا شده از کشت خون بیماران بستری در بخش های انکولوژی و مراقبت های ویژه بیمارستان ولیعصر زنجان سال 97-1396. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (215) :169-175

سابقه و هدف: کاندیدمی (عفونت خون ناشی ازگونههای کاندیدا) یکی از جدیترین مشکلات بخشهای مراقبت ویژه بزرگسالان و نوزادان است. تکنیکهای مولکولی در شناسایی عفونتهای قارچی از جایگاه ارزشمندی برخوردار بوده که درکنار روشهای تشخیص قارچ شناسی مانند تهیه اسمیر و کشت خون، مفید میباشد. این مطالعه با هدف تعیینگونههای کاندیدا جدا شده از کشت خون بیماران بستری در بخشهای انکولوژی و مراقبتهای ویژه بیمارستان ولیعصر، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 154 بیمار از بخشهای انکولوژی و مراقبت‌های ویژه بیمارستان ولیعصر(عج) زنجان در بازه زمانی آبان 1396 تا اردیبهشت 1397 از نظرکاندیدمی مورد بررسی قرارگرفتند. سپس روی نمونههای خون پس از کشت و استخراج DNA، تست واکنش زنجیرهای پلیمراز یا PCR (Polymerase Chain Reaction) انجام گردید.
یافتهها: در این مطالعه نشان داده شد که کاندیدمی در مردان با میانگین سنی 72 سال بهطور چشمگیری بیش از زنان میباشد، به علاوه، نشان داده شد که وجود بیش از یک پراسیجر در بیمار، بروز تب و مصرف آنتیبیوتیک میتواند به عنوان عوامل مهم زمینه ساز در ایجاد کاندیدمی مطرح گردد. نتایج این مطالعه نشان داد که در 2/6 درصد بیماران (کاندیدا آلبیکنس در 1/3درصد و کاندیدا تروپیکالیس 0/65 درصد و کاندیدا گلابراتا 0/65 درصد) کشت خون از نظر رشد مخمر مثبت بوده است.
استنتاج: گونه های کاندیدا از جمله عوامل مهم ایجادکننده عفونت خون در بیماران بستری در بخش مراقبتهای ویژه میباشند که میزان مرگ و میر ناشی از آنها در صورت عدم تشخیص به موقع میتواند 100درصد باشد.

واژه‌های کلیدی: کاندیدا، شناسایی DNA، کشت خون
نوع مطالعه: گزارش کوتاه | موضوع مقاله: قارچ شناسي