دوره 23، شماره 106 - ( آبان 1392 )                   جلد 23 شماره 106 صفحات 84-78 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shokrzadeh M, Taghvaei T, Haghighi-hasanalideh P, Shahidi M. The Relationship between Copper and Zinc Levels in the Serum and Urine and the Risk of Ulcerative Colitis. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 23 (106) :78-84
شکرزاده محمد، تقوائی ترنگ، حقیقی حسنعلیده پروین، شهیدی محمدحسین. روی و مس در کولیت اولسراتیو . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1392; 23 (106) :78-84

سابقه و هدف: کولیت اولسراتیو (Ulcerative colitis یا UC) یکی از انواع بیماری‌های التهابی روده (IBD یا Inflammatory bowel disease) و مزمن است که با واسطه ایمنی ایجاد می‌شود. تغییرات مس و روی در این بیماران در مطالعات قبلی گزارش شده است. با توجه به تناقضات موجود هدف از انجام این مطالعه اندازه‌گیری غلظت سرمی و ادراری این فلزات در بیماران مبتلا به UC و مقایسه آن‌ها با گروه شاهد است. مواد و روش‌ها: این مطالعه به صورت مورد- شاهدی روی 50 بیمار مبتلا به UC و 49 داوطلب سالم انجام گرفت. پس از جداسازی سرم از خون تام و گرفتن نمونه ادراری از هر دو گروه، نمونه‌ها در دمای 20- درجه سانتی‌گراد نگهداری شدند. سپس سطح سرمی و ادراری روی و مس توسط روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی اندازه‌گیری شد. در نهایت داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته‌ها: میانگین غلظت سرمی روی و مس در بیماران مبتلا به UC به ترتیب 2/15 ± 6/72 و 6/42 ± 3/138 میکروگرم در دسی‌لیتر و در گروه شاهد به ترتیب 9/37 ± 104 و 5/38 ± 110 میکروگرم در دسی‌لیتر بود. مقادیر ادراری روی و مس بیماران به ترتیب 5/37 ± 7/128 و 3/2 ± 7/8 میکروگرم در دسی‌لیتر و در گروه شاهد به ترتیب 34 ± 109 و 5/1 ± 1/4 میکروگرم در دسی‌لیتر بود. اختلاف بین دو گروه از نظر آماری معنی‌دار بود (01/0 > P). میانگین غلظت سرمی روی در بیماران کمتر و غلظت ادراری آن بیشتر از گروه شاهد بود. غلظت سرمی و ادراری مس افراد بیمار به طور میانگین بیشتر از گروه شاهد بود. استنتاج: شواهد تغییرات عناصر روی و مس در بیماران UC را نشان می‌دهد. UC یک بیماری التهابی است. سطح مس هنگام التهاب افزایش می‌یابد و بالا بودن سطح سرمی و ادراری مس می‌تواند بدین علت باشد. علت کاهش میزان سرمی و افزایش ادراری روی در بیماران قابل بحث می‌باشد. پیشنهاد می‌شود برای مطالعات تکمیلی آینده مکمل روی تجویز شود و روند بهبودی زخم‌های موکوسی مورد بررسی قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: روی، مس، کولیت اولسراتیو
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: گوارش و کبد