Hamedi-Shahraki S, Amirkhizi F. Relationship between Dietary Total Antioxidant Capacity and Oxidative Stress Markers in Patients with Knee Osteoarthritis. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 32 (216) :128-140
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-18465-fa.html
حامدی شهرکی سودابه، امیرخیزی فرشاد. ارتباط ظرفیت تام آنتی اکسیدانی رژیم غذایی با وضعیت استرس اکسیداتیو در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (216) :128-140
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-18465-fa.html
چکیده: (1151 مشاهده)
سابقه و هدف: با توجه به اهمیت استرس اکسیداتیو در بیماریزایی استئوآرتریت،این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین ظرفیت تام آنتیاکسیدانی رژیم غذایی(DTAC) با نشانگرهای استرس اکسیداتیو در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی که از ماه بهمن سال 1400 تا خرداد سال 1401 اجرا شد، دریافت غذایی 152 بیمار مبتلا به استئوآرتریت زانو مراجعهکننده به مراکز درمانی شهر زابل با استفاده از پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک (FFQ) مورد ارزیابی قرار گرفت. اطلاعات دموگرافیک و تنسنجی هریک ازشرکتکنندگان جمعآوری و DTAC با روش بررسی توان آنتیاکسیدانی رژیم غذایی در احیای آهن فریک(FRAP) محاسبه شد. سپس غلظت سرمی مالون دیآلدهید(MDA)، وضعیت تام اکسیدان سرم(TOS)، ظرفیت تام آنتیاکسیدانی سرم(TAC) و همچنین میزان فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان سوپراکسید دیسموتاز(SOD)، گلوتاتیون پراکسیداز(GPx) و کاتالاز(CAT) درگویچههای سرخ به عنوان نشانگرهای استرس اکسیداتیو اندازهگیری شدند. شاخص استرس اکسیداتیو(OSI) نیز با تقسیم میزان TOS بر TAC محاسبه شد.
یافتهها: به موازات افزایش DTAC، روند کاهشی معنیداری در غلظت سرمی MDA (001/0>P-روند)، TOS (001/0>P-روند) و OSI (001/0=P-روند) و روند افزایشی معنیداری در غلظت سرمی TAC (027/0=P-روند) وجود داشت. با این حال، ارتباط آماری معنیداری بین DTAC و میزان فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی SOD، GPx و CAT در گویچههای سرخ مشاهده نشد.
استنتاج: بر اساس یافتههای مطالعه، DTAC بالاتر بهطور مطلوب با نشانگرهای استرس اکسیداتیو در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو در ارتباط است. با این حال انجام مطالعات آیندهنگر برای تأیید این یافتهها، ضروری به نظر میرسد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
تغذيه