Mohamadi Bolbanabad A, Moradi G, Abbasi M, Heydari M, Shokri A, Moradpour F, et al . An Overview of the Action Plans of the Islamic Republic of Iran toward Elimination of Viral Hepatitis B and C. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (220) :214-226
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-18836-fa.html
محمدی بلبان آباد امجد، مردای قباد، عباسی مهدی، حیدری مهدیه، شکری آزاد، مرادپور فرهاد، و همکاران.. مروری بر برنامهها و اقدامات جمهوری اسلامی ایران در
راستای حذف هپاتیتهای ویروسی B و C. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (220) :214-226
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-18836-fa.html
چکیده: (1006 مشاهده)
سابقه و هدف: هپاتیتهای ویروسی هر ساله موجب مرگ حدود 4/1 میلیون نفر در دنیا میشود. نظامهای مراقبت و بکارگیری مداخلات اثربخش، نقش بسیار مهمی در مدیریت این بیماریها ایفا میکند. هدف از انجام این پژوهش مرور برنامهها و اقدامات ایران در راستای حذف هپاتیتهای ویروسی B و C است.
مواد و روشها: در این مطالعه با بهره گیری از رویکرد تحلیل محتوای کیفی و بررسی اسناد، ساختارها و برنامههای نظام مراقبت هپاتیتهای ویروسی B و C در ایران مرور شده است. برای دستیابی به اهداف این مطالعه، 15 مصاحبه نیمه ساختاریافته با صاحبنظران و مرور 31 سند انجام گرفت. بر اساس مصاحبهها و اسناد گردآوری شده، اقدامات، فعالیتها، برنامهها و ساختارهای نظام مراقبت هپاتیتهای ویروسی استخراج شد.
یافتهها: اقدامات و فعالیتهای برنامه نظام مراقبت هپاتیت ایران در 6 دسته شامل اهداف نظام مراقبت هپاتیتهای ویروسی، گروههای هدف برنامه، ساختار نظام مراقبت موجود هپاتیت B و C، برنامههای موجود، سیاستها و اسناد بالادستی و زیرساختها دستهبندی شده است. برجستهترین آنها، مداخلاتی مانند واکسیناسیون هپاتیت B در گروههای هدف، برنامههای غربالگری، انجام مطالعات دیده وری هپاتیتهای ویروسی، برنامه توزیع سرنگ و سرسوزن، برنامه تزریق ایمن در سطح تسهیلات، برنامه ایمنی تزریق خون و درمان هپاتیتهای ویروسی میباشد.
استنتاج: بر اساس این مطالعه، ضعف اصلی نظام مراقبت هپاتیت در بیماریابی فعال است که با ادغام برنامه هپاتیت در نظام شبکه و مشارکت بالای بخش خصوصی و دولتی و همچنین سازمانهای مردم نهاد و ایجاد کمپینهای واکسیناسیون و درمان هپاتیتهای B و C می توان به حذف هپاتیت C و کنترل هپاتیت B تا سال 1408 امیدوار بود.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
اپیدمیولوژی