دوره 33، شماره 220 - ( اردیبهشت 1402 )                   جلد 33 شماره 220 صفحات 65-54 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghayour Kazemi F, Shahabizadeh F, Safara M, Shahidsales S, Aledavood S A, Hosseini S, et al . Comparing the Effectiveness of Mindfulness Based Schema Therapy and Transdiagnostic Intervention on Cognitive Fusion with Illness and Posttraumatic Avoidance in Women with Breast Cancer. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (220) :54-65
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-18917-fa.html
غیور کاظمی فاطمه، شهابی زاده فاطمه، صف‌آرا مریم، شهیدثالث سودابه، آل‌داوود سید امیر، حسینی ساره، و همکاران.. مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی مبتنی بر توجه آگاهی و مداخله فراتشخیصی بر آمیختگی شناختی با بیماری و اجتناب بعد از تروما در زنان مبتلا به سرطان پستان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (220) :54-65

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-18917-fa.html


چکیده:   (664 مشاهده)
 سابقه و هدف: تشخیص سرطان، یک تجربه تهدیدآمیز و تروماتیک است. آمیختگی با محتوای افکار پریشانکننده درباره سرطان، به رنج اضافی بیماران منجر میشود و همراه با اجتناب، میتواند یک عامل نگهدارنده کلیدی در واکنشهای تروماتیک باشد. بنابراین پژوهش حاضر به مقایسه اثربخشی مداخله فراتشخیصی و طرحواره درمانی مبتنی بر توجه آگاهی بر اجتناب بعد از تروما و آمیختگی مرتبط با بیماری مزمن در زنان مبتلا به سرطان پستان با دوره پیگیری پرداخت.
مواد و روشها: روش پژوهش، نیمهتجربی با پیشآزمون- پسآزمون و دوره پیگیری 45روزه بود. جامعه آماری شامل زنان مبتلا به سرطان پستان درسال 1400-1397، در شهر مشهد بود. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامههای آمیختگی شناختی مرتبط با بیماری مزمن و اجتناب بعد از تروما بود. 41 نفر از آزمودنیها به روش هدفمند انتخاب و بهطور تصادفی ساده در گروههای آزمایش و کنترل جایگزین شدند و برای دو گروه آزمایش، مداخله فراتشخیصی و طرحواره درمانی مبتنی بر توجه آگاهی به مدت 10جلسه هفتگی اجرا شد. برای گروه کنترل، دو جلسه آموزشی برگزار شد. دادهها با شاخصهای آمار توصیفی فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد، تحلیل کوواریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شدند.
یافتهها: بین میانگین نمرات گروههای آزمایش اول و دوم با گروه کنترل در مراحل پسآزمون و پیگیری در متغیرهای آمیختگی مرتبط با بیماری مزمن و اجتناب بعد از تروما تفاوت معنیدار وجود داشت(0/001>P). بین اثربخشی فراتشخیصی و طرحواره درمانی مبتنی بر توجهآگاهی در مراحل پسآزمون و پیگیری، تفاوت معنیداری مشاهده نشد(0/05P>).
استنتاج: پیشنهاد میشود برای کاهش مشکلات روانشناختی مبتلایان به سرطان پستان از طرحواره درمانی مبتنی بر توجه­آگاهی و مداخله فراتشخیصی بهره گرفته شود.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی: 1N20211012128050165IRCT
 
متن کامل [PDF 714 kb]   (444 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: روانشناسی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb